Sanatatea de Azi

Nu te feri de gustul acrișor!

Deși nu sunt, poate, pe gustul multora, fructele dulci-acrișoare au o multitudin­e de calităţi și mai multe motive pentru a fi consumate, comparativ cu suratele lor mai dulci.

-

Recomandat­e sunt mai ales datorită bogăţiei de vitamina C, fără de care organismul ar fi mult mai slab în faţa microbilor și bacteriilo­r. Nu este însă singurul beneficiu al consumului de fructe acrișoare. Care-i preferatul tău?

FRUCTELE DE PĂDURE

Coacăze, merișoare, coarne, mure, zmeură, afine - toate au un gust acrișor care nu prea te îndeamnă să le mănânci, dacă preferi fructele dulci. Dar merită. Bogate în fibre, minerale, oligoeleme­nte rare, coloratele bobiţe, roșii sau negre, se opun efectelor îmbătrânir­ii celulare, reglează tranzitul intestinal, deci sunt tocmai bune pentru combaterea constipaţi­ei și a altor probleme digestive. În plus, stimulează funcţia hepatică, protejează vasele de sânge, contribuin­d astfel la prevenirea bolilor cardiovasc­ulare. Cel mai bine este să le incluzi în meniu dimineaţa, pe stomacul gol, măcar 250 g. Au calorii negative și nu te îngrașă!

Efecte asemănătoa­re cu fructele de pădure au și acrișoarel­e bobiţe de rodie!

MERELE

Se zice că un măr pe zi ţine doctorul departe. Iată și argumentel­e: datorită pectinelor și polifenoli­lor pe care le conţin, substanţe ce stimulează descompune­rea grăsimilor din sânge, previn confruntar­ea cu afecţiunil­e cardiovasc­ulare. Prin bogăţia de fibre sunt recomandat­e în curele de slăbire. Apoi, chiar dacă un măr nu poate înlocui periuţa de dinţi, mestecatul lui stimulează producţia de salivă, care va înlătura o parte din bacterii.

CITRICELE

Toate citricele, dar în special lămâile, sunt ideale pentru întărirea venelor, pentru prevenirea formării calculilor renali, a îmbătrânir­ii, pentru combaterea acneei și a constipaţi­ei, scăderea febrei. Nu-ţi priesc din cauza hiperacidi­tăţii gastrice? Adaugă sucului de lămâie un pic de miere, aceasta va neutraliza aciditatea. O combinaţie care va contribui și la accelerare­a procesului de pierdere în greutate, și la eliminarea deficitulu­i de vitamine și minerale, la curăţarea ficatului, stimularea activităţi­i acestuia și detoxifica­rea organismul­ui.

 ??  ?? Chiar dacă nu mai e sezonul lor, le găsești la supermarke­t congelate!
Chiar dacă nu mai e sezonul lor, le găsești la supermarke­t congelate!
 ??  ??
 ??  ?? Un măr are în jur de 50 de calorii.
Un măr are în jur de 50 de calorii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania