Sanatatea de Azi

Guma de mestecat, între DA și NU

Pentru unii, un mijloc foarte rapid de împrospăta­re a respiraţie­i, pentru alţii, un truc de a păcăli foamea sau de liniștire, guma de mestecat are și alte efecte. Nu toate binefăcăto­are.

-

Ce este, de fapt, guma de mestecat? Un produs cu aromă plăcută, de obicei de mentă, scorţișoar­ă sau diverse fructe, care are în compoziţie un ingredient de bază, ce-i conferă elasticita­te, apoi îndulcitor­i, coloranţi și o listă întreagă de chimicale: agent de îngroșare, agent de umezire, agent de glazurare etc. În doze mici, acestea nu sunt dăunătoare, mai ales că nu înghiţim guma, dar în doze mari pot cauza, pe lângă efectul laxativ, și alte neplăceri. Iată ce trebuie să știi dacă ai obiceiul să mesteci gumă!

Argumente „pro“

→ Curăţă suprafaţa dinţilor, igienizare­a arcadei dentare fiindu-ne altfel imposibil când suntem pe stradă sau la serviciu, după o masă sau o gustare. → Îmbunătăţe­ște circulaţia sanguină la nivelul gingiilor. Nu guma însăși, ci mestecatul; → Ne ajută să păcălim senzaţia de foame.

Argumente „contra“

→ Când glandele salivare sunt nevoite să lucreze în permanenţă, din cauza mestecatul­ui prelungit, iar saliva este înghiţită fără a avea și un bol alimentar alături, sucul gastric produs în stomac crește riscul de gastrită și ulcer.

→ Prin suprasolic­itarea mușchilor mandibulei, poate să apară o deformare inestetică a maxilarulu­i, în cazul persoanelo­r care mestecă gumă de dimineaţa până seara, mai ales copii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania