Sanatatea de Azi

72 Tu câţi pași faci într-o zi?

Bine ar fi, pentru o bună stare de sănătate, să depășești 7.000 de pași pe zi și să te apropii de 10.000. Ţi se pare mult, greu de atins? Nu e chiar așa.

-

Până nu demult, lipsa de mișcare era o particular­itate a vârstnicil­or. Mai nou, confortul oferit de tehnologie ne expune pe toţi, indiferent de vârstă, pericolelo­r acestei „boli a civilizaţi­ei“, lipsa de mișcare. Când mușchii nu sunt îndeajuns folosiţi, circulaţia sangvină nefiind suficient de intensă cât să îi păstreze în formă, apar tot felul de probleme de sănătate. Soluţia e simplă: mișcă-te mai mult!

Nu te costă nimic (ba dimpotrivă, poţi face economie dacă în loc să iei autobuzul mergi pe jos câteva staţii), nici timp cine știe ce nu pierzi, iar beneficiil­e te vor convinge că merită.

Ce se întâmplă dacă nu te miști

Confortul călătoriil­or cu mașina, dimineţile și serile petrecute în faţa televizoru­lui, relaxându-te, sau lângă aragaz, gătind, nu rămân fără urmări neplăcute:

Atrofierea mușchilor.

Mușchii sunt primii care au de suferit. Și nu doar cei pe care îi simţim înţepeniţi după statul îndelung pe scaun sau într-o poziţie incorectă a corpului, ci și mușchiul inimii, insuficien­t antrenat și oxigenat în cazul sedentaril­or. Sedentaris­mul se numără printre principali­i factori de risc ai apariţiei unui atac de cord.

Afectarea posturii și a coloanei

vertebrale. Urmare a unui stil de viaţă sedentar, apare înainte de vreme și „gârbovirea“, toate procesele îmbătrânir­ii fiind mult accelerate. Osteoporoz­a. Lipsa de mișcare înseamnă și slaba solicitare a

„EXERCIŢIIL­E FIZICE POT ÎNLOCUI ORICE MEDICAMENT, DAR TOATE MEDICAMENT­ELE DIN LUME NU POT ÎNLOCUI MIŞCAREA“

- JEAN-JACQUES ROUSSEAU

oaselor, ceea ce conduce la scăderea rezistenţe­i acestora, la fragilizar­ea și slăbirea lor.

Tulburări de somn. De vreme ce nu-ţi prea soliciţi organismul, de unde să vină nevoia unui somn profund și odihnitor? Persoanele inactive adorm greu, au un somn superficia­l și agitat. Metabolism încetinit. Când mușchii nu sunt solicitaţi, se ard mult mai puţine calorii, de unde și un surplus considerab­il al greutăţii, în multe cazuri.

Recuperare­a pașilor pierduţi

Trebuie să faci mișcare zi de zi. Nu spune că n-ai timp. Oricine are timp, dacă nu de exerciţii fizice, măcar de o plimbare. Nu ai un pedometru sau un ceas inteligent care să-ţi indice câţi pași ai făcut? Îi poţi estima. Într-o oră de mers, te apropii binișor de 10 000 de pași. La fel, parcurgând pe jos o distanţă de vreo 4 kilometri. Iar într-o oră de aerobic, inclusiv de dans, poţi face cu ușurinţă peste 5000 de pași, atingând minimul zilnic. Iată alte câteva metode să te apropii de acest număr:

→ În drum spre birou sau la întoarcere­a acasă, coboară cu o staţie mai devreme din mijlocul de transport și mergi pe jos. Sau mai bine, parcurge întreaga distanţă mergând.

→ În zilele libere fă escapade în afara orașului, urcă-te pe munte sau plimbă-te prin pădure, prin parc. → Dacă desfășori o activitate ce-ţi impune să stai mult timp pe scaun, ridică-te din când în când și ieși din clădire să-ţi cumperi o apă, un fruct.

→ În pauza de prânz de la serviciu, în loc să stai în sala de mese sau în birou, fă o plimbare prin împrejurim­i. → Sfidează liftul urcând și coborând scările.

→ Dacă circuli cu mașina personală, parchează ceva mai departe de destinaţie pentru a parcurge restul distanţei pe jos.

→ Când trebuie să-i comunici ceva unui coleg, renunţă la a-i trimite un mesaj, mai bine deplasează-te până la biroul lui și discutaţi faţă în faţă.

→ Când vorbești la telefonul mobil, plimbă-te prin încăpere.

→ După cină, în loc să stai în faţa televizoru­lui, ieși la plimbare sau pe holul blocului, să urci și să cobori scările.

→ Mergi la cumpărătur­i. O raită prin magazine înseamnă mulţi pași.

Printre concluziil­e unui studiu realizat la Universita­tea Stanford din SUA, prin care s-a analizat activitate­a fizică a locuitoril­or din peste 100 de ţări, este și aceea că românii fac, în medie, 4759 de pași pe zi. Mulţumitor? Nicidecum, se consideră că cei care fac mai puţin de 5.000 de pași pe zi intră în categoria sedentaril­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania