Sanatatea de Azi

74 Cum faci să te înţelegi bine cu soacra

Oare de ce critică mama soţului tău aproape tot ceea ce faci? Ai putea oare să ameliorezi situaţia? Da, cu un pic de atenţie și înţelepciu­ne, relaţia se va îmbunătăţi simţitor. Spre bucuria ta. Spre satisfacţi­a ei.

-

Ofense, discuţii în contradict­oriu, uneori chiar certuri în toată regula. Toate din cauza soacrei, ești tu de părere. Cum altfel, dacă se amestecă și în felul în care îţi crești copilul, și în gestionare­a finanţelor, ţine să-ţi dea sfaturi la tot pasul despre cum se întreţine o gospodărie. Există oare vreo soluţie constructi­vă de ieșire dintr-o asemenea situaţie incomodă și neplăcută? Psihologii preocupaţi de buna înţelegere dintre noră și soacră te sfătuiesc să respecţi următoarel­e „reguli de bună purtare“cu soacra.

STRĂDUIEȘT­E-TE S-O ÎNŢELEGI

Ţi se pare imposibil? Încearcă măcar să ai o atitudine pozitivă. După un timp, poţi să speri că atitudinea ta o va schimba și pe a soacrei. Nu te lăsa stăpânită de convingere­a că este rău intenţiona­tă, n-o suspecta că nu are încredere în capacităţi­le tale de a fi o bună gospodină, o parteneră de cuplu potrivită pentru fiul ei. Pur și simplu, încearcă să înţelegi că soacra face parte dintr-o altă generaţie, motiv pentru care are cu totul alte păreri și despre ce înseamnă să fii o bună gospodină, și despre cum trebuie să educi copiii, și despre ce implică o relaţie de cuplu reușită. Conservato­rismul celor de vârsta ei nu-i permite să-și schimbe părerile. Așa că, nu-ţi rămâne decât să încerci s-o înţelegi și să nu te mai simţi direct vizată și atacată de cicălelile ei în ceea ce te privește. Poate chiar vrea să ajute, așa că nu răbufni la toate observaţii­le și sfaturile.

FII DIPLOMATĂ!

Când situaţia nu se limitează la un sfat, ci necesită o atitudine anume, cel mai indicat ar fi să acţionezi cu mult tact și diplomaţie. Doar printr-o atitudine politicoas­ă și binevoitoa­re vei reuși să-ţi impui punctul de vedere cu blândeţe, fără a genera conflicte. Spune-i pe un ton blând că pur și simplu părerea ta este alta, cere-i iertare când se întâmplă să nu te poţi controla, făcând-o să înţeleagă că nu ești împotriva ei, ci pur și simplu ai alte păreri la care nu vrei să renunţi. Așadar, doar „vorba dulce“va netezi calea unei relaţii armonioase între voi două.

SPRIJINUL SOŢULUI, PREŢIOS

Unele probleme pot fi soluţionat­e cu ajutorul soţului.

A apărut o neînţelege­re cu mama-soacră? Discută deschis cu soţul despre acest lucru, pentru a clarifica împreună situaţia și a găsi, tot voi doi, soluţia. Atenţie însă: n-o critica, n-o acuza, nu da vina doar pe ea. Altfel (doar e mama lui, nu?) ai putea genera un conflict între voi doi, mult mai greu de soluţionat. Așadar, este esenţial să nu încerci să-l stârnești împotriva mamei lui. De exemplu, în loc de: „N-ai putea să-i zici mamei tale să mai stea și ea măcar din când în când cu nepotul ei...“, i-ai putea spune: „Poţi s-o rogi pe mama ta să stea vineri cu Andrei, ne-ar fi de mare ajutor...“

Evită să recurgi la formule ofensatoar­e nu doar la adresa soacrei, ci, în general, la cea a rudelor soţului. Altfel, nu doar că nu vei soluţiona problemele pe care le ai cu aceștia, ci vei genera și altele noi, cu soţul.

Nu te încântă să te viziteze prea des? Ei nu i-o poţi spune, ca să n-o jignești, dar soţului, da. Roagă-l să-i dea de înţeles cum știe mai bine că apreciezi ajutorul ei, dar că ai nevoie de timp și spaţiu doar pentru tine.

E cam băgăcioasă? Roagă soţul să-i atragă atenţia că voi doi luaţi toate hotărârile când vine vorba de problemele din familia voastră.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania