Sanatatea de Azi

SPECIAL Stresul, ucigașul lent

Ţinând cont de consecinţe­le negative pe care le poate avea stresul asupra sănătăţii noastre fizice, emoţionale și mentale, este important să nu-i permitem să atingă un nivel periculos.

-

Îl simţim cu toţii din când în când. Face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Ședinţe solicitant­e la serviciu, trafic infernal, probleme cu părinţii, copiii sau soţul, pierderea jobului sau a unei persoane dragi... Sursele de stres sunt multe și variate. Dar ce este, de fapt, stresul? Cum ne afectează el sănătatea și cum putem învinge acest dușman de temut?

Stresul este un proces, nu un diagnostic. Intensitat­ea și durata stresului variază mult de la o persoană la alta, în funcţie de atitudinea, personalit­atea și experienţe­le de viaţă ale fiecăruia. Să lămurim un lucru: nu stresul în sine e problema, ci modul în care reacţionăm la stres ne creează probleme. Iată de ce același

eveniment poate fi perceput de o persoană ca fiind extrem de stresant, în timp ce pentru alta reprezintă doar un mic obstacol. Ca să ne eliberăm de stres, cel mai important este să ne liniștim mintea, căci ea guvernează toate reacţiile din corp declanșate de factorii stresanţi: palpitaţii, transpiraţ­ii, panică. Iată ce strategii ne ajută!

Alungă gândurile negre

Psihologii ne recomandă ca într-o situaţie stresantă, în loc să ne lăsăm copleșiţi de neliniște, teamă și îngrijorar­e, să repetăm de multe ori o rugăciune, un cuvânt, un sunet sau o frază și să alungăm din minte orice alte gânduri. În acest fel se liniștesc anumite părţi ale creierului și se activează altele, care comandă producerea de oxid nitric, care ajută corpul să nu fie atât de receptiv la acţiunea hormonilor de stres. Aceste schimbări persistă 24 de ore, astfel că vom fi mai calmi și mai eficienţi. Același efect relaxant îl au și tehnici precum yoga sau qigong.

Meditează

Câteva minute de meditaţie pe zi ne fac mai rezistenţi la stres și ajută la eliberarea anxietăţii. E simplu: stai drept, cu ambele picioare pe podea. Închide ochii și concentrea­ză-ţi atenţia asupra recitării (cu voce tare sau în gând) a unei mantre pozitive, precum „Simt pace în suflet“sau „Mă iubesc“. Lasă orice alte gânduri

care îţi distrag atenţia să „plutească“prin minte precum norii.

Exprimă-ţi recunoștin­ţa

În fiecare seară, la culcare, gândește-te la trei situaţii agreabile din cursul zilei (un zâmbet, strălucire­a soarelui, o conversaţi­e…) și mulţumește pentru ele. În acest fel anulezi gândurile negative și grijile și îţi resetezi creierul pe aspecte pozitive. În câteva zile, dispoziţia ta va fi mai bună și stresul diminuat.

Îngrijorea­ză-te... la ore fixe

Nu lăsa gândurile negre să-ţi umble prin minte întreaga zi. Notează pe o hârtie problemele care te frământă și rumegă-le după un orar fix, timp de 15-20 de minute pe zi. În timpul acestui exerciţiu lasă toate gândurile negre să vină, nu le bloca. Antrenează-te în acest fel timp de 3 săptămâni și vei vedea că gândurile rele vor începe să se dizolve.

Râzi cu poftă

Un remediu foarte bun împotriva stresului este râsul. Acesta declanșeaz­ă secreţia de endorfine, care ne dau senzaţia de bine și reduc excesul de adrenalină și cortizol, relaxează mușchii tensionaţi și alungă problemele din minte. Găsește în fiecare zi motive să râzi cel puţin 10 minute cu poftă: citește glume, urmărește comedii la televizor etc.

Cântă și ascultă muzică

Cercetăril­e arată că atunci când ascultăm muzică liniștitoa­re (de pildă sunete din natură – valuri, ploaie, ciripit) scad tensiunea arterială, pulsul și nivelul anxietăţii, ceea ce ne ajută să ne liniștim.

Un efect rapid de calmare obţinem și când cântăm: asemenea ciocolatei, cântatul transmite un mesaj creierului care, drept răspuns, stimulează producerea endorfinel­or.

 ??  ??
 ??  ?? Repetă-ţi în gând că ești puternică și totul va fi bine.
Repetă-ţi în gând că ești puternică și totul va fi bine.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania