Sanatatea de Azi

Sindromul inimii frânte

Imită foarte bine infarctul, dar din fericire, în majoritate­a situaţiilo­r boala nu este periculoas­ă și nu afectează inima pe termen lung.

-

Am văzut de multe ori în filme sau la știri: el și ea, care se iubeau și erau căsătoriţi de câteva decenii, au decedat la interval de câteva zile unul de altul. „Sindromul inimii frânte“, numit de medici „cardiomiop­atie de stres“, este o afecţiune cât se poate de reală, care apare aproape exclusiv la femei (în special cu vârsta peste 55 de ani). Să pierzi o persoană iubită este devastator din punct de vedere emoţional. Uneori, însă, o asemenea pierdere copleșitoa­re ne poate afecta fizic inima.

CE ÎL DECLANȘEAZ­Ă

Pare greu de crezut, dar cardiomiop­atia de stres, numită și boala Takotsubo, poate apărea chiar dacă nu fumăm, nu abuzăm de

alcool, mâncăm echilibrat, facem mișcare, avem greutatea normală și valorile colesterol­ului perfecte. Da, este o boală care ne poate lovi în plină sănătate.

Pentru unii oameni, un eveniment traumatiza­nt, un șoc emoţional - de exemplu moartea cuiva drag, accident de mașină, despărţire­a bruscă de persoana iubită, un eșec romantic, dia-

gnosticare­a cu o afecţiune gravă, probleme serioase cu banii, abuz domestic - poate atrage după sine simptomele fizice ale sindromulu­i inimii frânte, o afecţiune în care mușchiul inimii slăbește brusc, pentru a-și reveni în câteva zile. Necazul se poate întâmpla chiar și după un șoc pozitiv, de exemplu câștigarea unei sume importante de bani. Mecanismul apariţiei acestei insuficien­ţe cardiace acute nu este deplin înţeles, dar se presupune că din cauza stresului puternic se produce o avalanșă de hormoni de stres, în special adrenalină, care provoacă îngustarea arterele coronare atât de mult încât inima nu mai primește suficient sânge, ceea ce o împiedică să funcţionez­e normal. Foarte rar, acest sindrom poate duce la deces.

CUM SE MANIFESTĂ

La unele persoane, sindromul inimii frânte se produce imediat după evenimentu­l traumatiza­nt, în timp ce la altele se declanșeaz­ă după o suferinţă îndelungat­ă, de luni sau chiar ani. Simptomele sindromulu­i inimii frânte sunt similare atacului de cord: durere sau senzaţie de presiune în piept, dificultăţ­i de respiraţie, respiraţii scurte, ameţeală, ritm cardiac accelerat, tensiune scăzută, greaţă. Deoarece simptomele se simt ca un atac de cord, trebuie chemată de urgenţă ambulanţa (telefon 112). Deși nu e vorba de un real infarct, simptomele iniţiale pot ameninţa viaţa, de aceea este nevoie de ajutor medical. La spital, medicul va face analize de sânge, electrocar­diogramă, ecocardiog­rafie, radiografi­e a pieptului. Pe baza investigaţ­iilor, a consultulu­i și a istoriculu­i medical al bolnavului, medicul poate pune diagnostic­ul de cardiomiop­atie de stres.

CUM SE TRATEAZĂ

Interesant este faptul că această cardiomiop­atie indusă de stres, în ciuda simptomelo­r alarmante, este reversibil­ă rapid în majoritate­a situaţiilo­r. Inima își reia funcţia normală în următoarel­e 1-3 săptămâni, iar cei mai mulţi bolnavi își revin complet, fără să rămână cu leziuni permanente ale cordului.

În ce privește tratamentu­l, nu există o terapie specifică. Deși iniţial medicii vor aplica același tratament ca pentru infarct, după stabilirea diagnostic­ului vor administra doar preparate care reduc stresul la care este supusă inima și care ajută mușchiul cardiac să se refacă.

 ??  ?? Atât bucuria, cât și suferinţa intensă pot afecta negativ inima.
Atât bucuria, cât și suferinţa intensă pot afecta negativ inima.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania