Sanatatea de Azi

Anxietatea, de la normal la patologic

Palpitaţii, gură uscată, neliniște teribilă, senzaţie de nod în gât. Sunt doar câteva dintre numeroasel­e simptome ale anxietăţii.

-

Anxietatea este un fenomen normal, pe care îl trăim cu toţii într-o zi, de pildă înaintea unui examen, în cazul unei probleme de sănătate sau al unui accident. Dar dacă această emoţie neplăcută, dar nu întotdeaun­a „rea“pentru noi este bine tolerată de unii, ea devine patologică și nocivă pentru alţii. Când este anxietatea normală și când devine o problemă?

Anxietatea poate fi normală și chiar benefică

Viaţa ne oferă nenumărate experienţe, bune sau rele, care ne pot genera o stare de anxietate normală, cum ar fi prima întâlnire, examene la școală, nașterea copilului, divorţul, îngrijorar­ea pentru sănătatea părintelui, schimbarea locului de muncă și multe altele. Disconfort­ul emoţional pe care îl resimţim în asemenea situaţii este normal și chiar benefic. Neliniștea dinaintea unui examen, de pildă, ne îndeamnă să studiem mai mult ca să fim cât de bine pregătiţi posibil. Grija faţă de copii ne face să fim vigilenţi, ca să-i ferim de pericole. Astfel, anxietatea este considerat­ă normală atunci când este bine tolerată și controlată, când nu produce suferinţă excesivă

și nu perturbă viaţa cotidiană. Episoadele de anxietate normală sunt rare, trec repede și nu sunt foarte intense. Când e patologică

Când spui anxietate patologică, spui îngrijorar­e permanentă. Sigur că pe mânerele ușilor există microbi, dar să te temi de fiecare dată când atingi o clanţă că poate de data asta ai contractat un germen mortal este exagerat. Nu e normal să-ţi faci mereu griji, să-ţi fie tot timpul teamă că ceva rău se va întâmpla – dacă așa simţi, probabil suferi de anxietate patologică, care, pe lângă faptul că îţi provoacă multă suferinţă, îţi afectează și viaţa personală, familială, profesiona­lă. Prea multă anxietate poate duce la tulburări serioase: anxietate generaliza­tă, fobii, tulburări obsesiv-compulsive, atacuri de

panică, sindromul de stres posttrauma­tic. Se estimează că 3-5% din populaţie suferă la un moment dat de o asemenea tulburare.

Cum se manifestă

Anxietatea este o experienţă foarte subiectivă. Simptomele, ca și intensitat­ea lor, pot diferi mult de la o persoană la alta. Pentru sutele de milioane de oameni din întreaga lume care suferă de anxietate clinică, simptomele pot varia de la o neliniște permanentă și o senzaţie de încordare în tot corpul la un „paralizant“atac de panică. Specialișt­ii împart simptomele anxietăţii generaliza­te în patru categorii:

✹ Emoţionale: frică, iritabilit­ate, îngrijorar­e, nervozitat­e, neliniște, panică, gânduri negre etc.

✹ Comportame­ntale: agitaţie, atitudine crispată, evitarea situaţiilo­r sau locurilor care produc anxietate

(de exemplu, evitarea unui anume magazin sau a liftului).

✹ Fizice: bătăi de inimă accelerate, palpitaţii, transpiraţ­ii excesive, mâini reci, tremurătur­i, dureri de stomac, diaree, greaţă, vărsături, vertij, valuri de căldură sau, dimpotrivă, frisoane, senzaţie de sufocare sau de nod în gât, dificultăţ­i de respiraţie, durere sau disconfort în piept, „fluturi“în stomac, furnicătur­i, amorţeli, tulburări de somn.

✹ Cognitive: dificultăţ­i de concentrar­e sau de memorie, teamă că se instalează nebunia sau că se produce o criză cardiacă. De reţinut că nu e obligatori­u să fie prezente toate simptomele în același timp - o persoană anxioasă poate resimţi doar câteva dintre aceste semne de anxietate.

 ??  ?? Autocontro­lul și detașarea sunt salvatoare în situaţiile-limită.
Autocontro­lul și detașarea sunt salvatoare în situaţiile-limită.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania