Sanatatea de Azi

Stresul fizic

Dormi puţin, mănânci puţin și pe fugă, te extenuezi fizic… Nu doar grijile și problemele de zi cu zi sunt o sursă de stres pentru organism, ci și stilul nostru de viaţă.

-

Multe dintre sursele noastre de stres sunt incontrola­bile, cum ar fi îmbolnăvir­ea unei persoane dragi, pierderea jobului, un accident, venituri prea mici. Altele, însă, în special cele care ţin de modul în care ne trăim viaţa (dietă, somn, activitate fizică), depind de alegerile pe care le facem și, drept urmare, sunt mai ușor de controlat. Iată trei dintre acestea.

Lipsa de somn

Cu toţii am observat că după o noapte în care am dormit prost suntem obosiţi, morocănoși, ne concentrăm mai greu. Potrivit sondajelor de opinie, aproape jumătate dintre oameni dorm 6 ore sau mai puţin pe noapte, adică sunt privaţi de somn. După o noapte în care ne-am odihnit prea puţin, crește nivelul cortizolul­ui, ceea ce reprezintă un stres pentru organism. Dacă situaţia se repetă vreme îndelungat­ă, pot apărea tot felul de probleme de sănătate, precum hipertensi­une, obezitate, diabet.

Chiar dacă ești foarte ocupată, mai bine amână câteva treburi pentru a doua zi în loc să-ţi răpești din timpul de somn. Sănătatea ta fizică și mentală depind de cât de bine dormi, așa că străduieșt­e-te să dormi cel puţin 8 ore pe noapte, chiar dacă simţi că ţi-ar fi suficiente mai puţine.

Mănânci prea puţin și neregulat

Știai că obiceiul de a sări peste mese, dar și dietele de slăbire drastice, bazate pe înfometare, stresează organismul? Studiile ne demonstrea­ză că atunci când mâncăm prea puţin crește nivelul stresului mental, dar și al cortizolul­ui. Soluţia este să adopţi pe cât posibil un orar regulat de mese. Nu sări peste micul dejun, chiar dacă el constă doar într-o banană sau un iaurt. Iar dacă vrei să slăbești, nu căuta soluţiile rapide, extreme, optează pentru o alimentaţi­e echilibrat­ă. Ca să reduci caloriile fără să te înfometezi, umple-ţi farfuria cu verdeţuri și legume. Vegetalele sunt săţioase și au puţine calorii, așa că vei reuși să slăbești fără să suferi de foame.

Efortul fizic exagerat

Orice tip de activitate fizică, inclusiv sportul, grădinărit­ul, treburile casnice, practicată măcar o dată pe săptămână scade riscul de diabet, hipertensi­une, boli cardiovasc­ulare. Dar unele studii afirmă că efortul fizic exagerat ca intensitat­e sau durată (mai mult de 90 de minute o dată, de mai mult de 3 ori pe săptămână) nu ne este benefic. Explicaţia: în timpul exerciţiil­or fizice intense se eliberează cantităţi mari de cortizol, ceea ce scade imunitatea și crește procesele inflamator­ii. Așadar, fii activă, dar cu moderaţie, ca să nu te expui îmbolnăvir­ilor!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania