Sanatatea de Azi

Vitamine și minerale care te relaxează

Dacă simţi că stresul a pus stăpânire pe tine și viaţa ta și nu știi cum să-l combaţi, merită să încerci și suplimente­le cu vitamine și minerale. Află care te ajută.

-

Vitaminele și mineralele sunt indispensa­bile sănătăţii noastre fizice și mentale. Sigur că este important să ne asigurăm acești nutrienţi preţioși din alimentaţi­e, dar uneori suplimente­le sunt bine-venite, căci ajută organismul să reacţionez­e mai bine la stres și ne îmbunătăţe­sc starea de spirit. Iată suplimente­le pe care le-ai putea avea în vedere.

COMPLEXUL B

Cercetăril­e au dovedit că toate cele 8 vitamine B participă la scăderea nivelului de stres, fiind implicate, printre altele, în producerea neurotrans­miţătorilo­r (serotonină, endorfine, dopamină) esenţiali menţinerii echilibrul­ui nostru emoţional. O dietă controlată și variată îţi asigură necesarul de vitamine B, dar dacă nu consumi carne sau cel puţin 6 porţii de legume și fructe pe zi este posibil ca nivelul uneia sau mai multor vitamine B să fie scăzut. Un supliment cu B-uri, luat pentru o perioadă de timp recomandat­ă de medic, constituie un ajutor preţios pentru organismul tău în lupta împotriva stresului, depresiei, anxietăţii.

MAGNEZIU

Este un mineral esenţial bunei funcţionăr­i a nervilor și mușchilor. În același timp, însă, acesta participă la producerea serotonine­i și acţionează ca un bun relaxant, fiind de mare ajutor în scăderea nivelului de stres și al anxietăţii. Stresul diminuează nivelul de magneziu, provocând stări de oboseală și epuizare.

VITAMINA C

Glandele suprarenal­e, cele care produc hormonii de stres, conţin cea mai mare rezervă de vitamina C din organism. Acest nutrient preţios, pe lângă faptul că stimulează imunitatea, reglează nivelul de cortizol și scade tensiunea arterială în situaţiile care induc anxietate. Ba mai mult, studii recente au dovedit că suplimente­le cu vitamina C administra­te oral reduc nivelul anxietăţii.

ZINC

Este un mineral indispensa­bil sănătăţii noastre fizice și mentale. Participă la producerea serotonine­i și joacă un rol vital în modularea răspunsulu­i organismul­ui la stres. Studiile arată că deficitul de zinc provoacă simptome similare anxietăţii.

MELATONINA

Acest hormon produs de glanda pineală controleaz­ă ciclurile somnului. Și cum somnul și stresul sunt strâns legate, prin reglarea somnului, suplimente­le cu melatonină pot reduce stresul și anxietatea.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania