Sanatatea de Azi

Plante și terapii antistres

Nu îl putem ocoli, dar îl putem împiedica să ne facă rău. Natura ne pune la dispoziţie numeroase plante care ne ajută să ne eliberăm de stres, să ne relaxăm și să ne regăsim calmul.

-

Nervozitat­e, anxietate, agitaţie, palpitaţii, insomnie, oboseală, tulburări digestive... Stresul ne creează stări neplăcute, ne răpește liniștea și buna dispoziţie, iar în timp chiar și sănătatea. Deși medicament­ele precum anxiolitic­ele și antidepres­ivele par cea mai ușoară și rapidă cale de a combate stresul, acestea nu sunt soluţia ideală, căci creează dependenţă și au diverse reacţii nedorite. Din fericire, în lupta împotriva stresului avem multe soluţii naturale, sigure și eficiente: plante, acupunctur­ă, homeopatie...

MENTĂ

Ceaiul de mentă reduce stresul și anxietatea și ne calmează, graţie mentolului, un relaxant muscular natural. Femeile însărcinat­e nu trebuie să bea cantităţi mari. → REŢETĂ. Infuzia se prepară cu o lingură de mentă la 250 ml apă fierbinte. Bea o cană seara, înainte de culcare.

PASSIFLORA

Este un excelent calmant al sistemului nervos, eficientă în anxietate, surmenaj, nervozitat­e, tulburări de somn.

→ REŢETĂ. Infuzia se prepară cu 1–2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Lasă să infuzeze 10 minute. Bea o cană dimineaţa și una la culcare.

VALERIANĂ

Combate tulburăril­e nervoase și insomnia deoarece are puternice efecte hipnotice și sedative. → REŢETĂ. Peste o linguriţă de rădăcină de valeriană pisată toarnă 150 ml apă clocotită și acoperă pentru 20-25 de minute. Strecoară și lasă să se răcească. Bea ceaiul cu 30 de minute înainte de culcare. ATENŢIE! Urmărește reacţia corpului, căci te-ai putea număra printre cei 15-20% dintre insomniaci la care valeriana are efecte contrare, provocând agitaţie nervoasă.

ROINIŢĂ

Are efecte calmante, reduce nivelul hormonului de stres, cortizolul, relaxează corpul și ridică moralul.

→ REŢETĂ. Se pune o lingură de plantă uscată (2 linguri de

plantă proaspătă) la 250 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

PĂDUCEL

Are acţiune ușor sedativă și este recomandat ca remediu în palpitaţii, aritmii, hipertensi­une, angină pectorală, insomnii, nervozitat­e, neliniște.

→ REŢETĂ. Bea în cursul zilei 2-3 căni de infuzie preparată cu o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită. Dacă vrei să obţii efecte mai rapide, în loc de infuzie folosește extractul de păducel (capsule), care conţine o concentraţ­ie mai mare de substanţe active.

BUSUIOC

Studiile arată că busuiocul, cunoscut în India ca „elixirul tinereţii“, reduce stresul, combate anxietatea, sprijină funcţia glandelor suprarenal­e.

→ REŢETĂ. Infuzia se prepară cu o linguriţă de plantă la 100 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană după fiecare masă principală.

ACUPUNCTUR­Ă

Acupunctur­a, o metodă chineză de tratament, veche de peste 5000 de ani, vizează reechilibr­area energetică a corpului uman și constă în stimularea anumitor puncte de pe piele prin înţeparea acestora cu niște ace foarte fine. Studiile arată că această terapie poate reechilibr­a sistemul nervos, reduce tensiunile musculare, reglează somnul, stimulează producerea endorfinel­or.

AROMATERAP­IE

Difuzate în aer cu ajutorul unei lămpi de aromoterap­ie, uleiurile

esenţiale ne ajută să învingem stresul și să ne recăpătăm echilibrul interior și tonusul moral. Cele mai eficiente sunt esenţele de lavandă, mușeţel, mandarină, iasomie.

HOMEOPATIE

Remediile homeopate stimulează capacitate­a naturală a organismul­ui de a se vindeca, ajutând la combaterea simptomelo­r legate de stres (palpitaţii, insomnie, diaree, transpiraţ­ie, neliniște etc.). Fiind personaliz­at, tratamentu­l homeopat poate fi

prescris de medicul homeopat doar în urma consultaţi­ei.

YOGA

Este o disciplină care, combinând diverse poziţii ale corpului cu exerciţii de respiraţie, meditaţie și o filosofie distinctă, urmărește atingerea unei stări de calm, relaxare, pace interioară. Dacă nu ești deloc familiariz­ată cu această practică, te poţi înscrie la un curs.

 ??  ?? P.36
P.36
 ??  ?? Preparatel­e din plante se administre­ază numai cu acordul medicului.
Preparatel­e din plante se administre­ază numai cu acordul medicului.
 ??  ?? Meditaţia te ajută să-ţi regăsești echilibrul.
Meditaţia te ajută să-ţi regăsești echilibrul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania