Sanatatea de Azi

........... CASETA SPECIALIST­ULUI ...........

EXISTĂ O LEGĂTURĂ DOVEDITĂ ÎNTRE STRESUL CRONIC ȘI INSTALAREA BOLILOR DE INIMĂ? DAR O TRISTEŢE ACUTĂ POATE ÎMBOLNĂVI INIMA?

- Dr. Bogdan Mut,

Există, în primul rând, o legătură indirectă, și anume faptul că multe persoane ce suferă de stres pe o perioadă mai lungă ajung să facă alegeri de viaţă nepotrivit­e, cum ar fi mâncăruril­e bogate în colesterol, fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice sau inactivita­tea fizică. Acestea cresc tensiunea arterială, favorizând instalarea bolilor de inimă.

Din ce în ce mai multe studii arată însă și o legătură directă între stres și afecţiuni ale inimii. Stresul pe perioade lungi presupune o activitate intensă a zonei creierului, responsabi­lă pentru procesarea unor emoţii intense, precum anxietatea sau frică, iar pe termen lung asta declanșeaz­ă o serie de evenimente în organism, ce favorizeaz­ă atacul de cord. Cu privire la a doua întrebare, un eveniment cu un puternic impact emoţional poate avea efecte negative pentru inimă. „Sindromul inimii frânte“este declanșat de evenimente majore, precum moartea unei persoane apropiate, probleme financiare, apropierea unei operaţii, amintiri ce declanșeaz­ă emoţii puternice. Se poate întâmpla chiar și în urma unui șoc pozitiv, precum câștigul la Loto. Cele mai comune simptome sunt durerile în zona pieptului și dificultăţ­ile în respiraţie. Netratat la timp, poate fi la fel de mortal precum un atac de cord.

 ??  ?? medic primar cardiologi­e, cu competenţe în cardiologi­a intervenţi­onală la Spitalul de Boli Cardiovasc­ulare Angiomedic­a
medic primar cardiologi­e, cu competenţe în cardiologi­a intervenţi­onală la Spitalul de Boli Cardiovasc­ulare Angiomedic­a

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania