Sanatatea de Azi

DIGESTIA E VEDETA

Friptură de porc, cârnaţi și caltaboși, sarmale, salate cu maioneză, cozonaci pufoși și dulciuri de tot felul. Meniul de sărbătoare e o adevărată provocare pentru sistemul digestiv. Așadar, merită un plus de atenţie și organizare.

-

Cu toţii ne propunem de sărbători să fim cumpătaţi, să gătim mai puţin și să cumpărăm doar strictul necesar. Și de fiecare dată Crăciunul și revelionul ne găsesc cu mesele și farfuriile pline. Sigur, nu e cazul să ţii dietă tocmai de sărbători, dar nici să-ţi umpli farfuria până la refuz. Și-atunci? Ţine seama de ce anume ai putea greși, pentru a nu-ţi întuneca bucuria meselor festive!

GHIFTUIREA NU E O IDEE BUNĂ

Fie că vei petrece sărbătoril­e acasă, în familie, la rude sau alături de prieteni, pretutinde­ni te vor întâmpina tot felul de ispite culinare. Sarmalele miros atât de bine, că n-ai cum să nu te înfrupţi din ele. Toba, caltaboșii, piftia și cârnaţii sunt delicioase, iar tu ţii să te convingi savurându-le pe toate. Salata boeuf sau ouăle umplute te îmbie și ele, la fel și cozonacii pufoși cu care, nu-i așa, nu te mai întâlnești curând! Însă mâncatul în exces este principala greșeală pe care oamenii o fac de sărbători. Nu zice nimeni să nu mănânci ce-ţi place, doar o

dată-n an e Crăciun sau revelion! Secretul e să nu mănânci din toate la aceeași masă și nici măcar în aceeași zi. Excesul de bunătăţi te expune riscului de tulburări digestive, care se pot manifesta pe loc sau la 1-3 ore după dezmăţ.

COMBINAŢII NEINSPIRAT­E

La mesele de sărbătoare, cea mai mare problemă este cantitatea mare de alimente pe care o consumi. Dar neplăceril­e digestive sunt ca și garantate dacă, pe lângă faptul că mănânci mult, faci combinaţii nepotrivit­e. Evită: → Prea multe proteine laolaltă. Când combini carne și ouă, de pildă, cel mai nemulţumit va fi ficatul, dar nici pancreasul nu rămâne indiferent. Este o asociere grea și indigestă.

→ Mâncare și dulciuri. Nu degeaba se spune că trebuie să lași să treacă o oră de la masa principală înainte să te atingi de desert. Altfel, balonarea și gazele intestinal­e apar imediat.

→ Mai multe tipuri de băuturi. Nu puţini sunt cei cărora le place să înceapă masa cu o pălincă, să continue cu vin, apoi să ciocnească un pahar de șampanie. Dar greaţa și mahmureala strică petrecerea. La fel de greșit e să combini o băutură alcoolică cu una carbogazoa­să. Pe lângă faptul că te-ar putea ameţi mult mai repede, pentru că nu mai poţi monitoriza cantitatea totală de alcool pe care o consumi, ficatul va avea mai mult de furcă. Optează pentru o singură băutură alcoolică și bea doar din ea, fără a face excese. → Și mâncare, și fructe. O altă greșeală care se face adesea este combinarea felurilor de mâncare cu fructe. Te gândești că, dacă mănânci un fruct după o masă copioasă, ajuţi digestia, dar nu este deloc așa. Singurele fructe permise și chiar folositoar­e înainte sau după masă sunt ananasul și kiwi.

 ??  ?? Mănâncă numai din felurile pe care le adori, dar nu până te saturi. Gustă doar, ca să lași loc și pentru alte preparate!
Mănâncă numai din felurile pe care le adori, dar nu până te saturi. Gustă doar, ca să lași loc și pentru alte preparate!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania