Sanatatea de Azi

Semne de INDIGESTIE

Cu atâtea delicii pe masa de sărbătoare, multe dintre ele bogate în grăsimi și zahăr, riscul de indigestie este foarte mare.

-

Chiar dacă nu este o boală, de cele mai multe ori fiind lipsită de gravitate, indigestia se manifestă prin simptome supărătoar­e, mai ales când ești la masă și vrei să te simţi bine alături de rude și prieteni. Iată ce poţi simţi:

→ Balonare și crampe abdominale

Senzaţia de preaplin și abdomenul umflat, dureros, care stă să facă poc sunt primele manifestăr­i ale indigestie­i. Vinovată nu e doar mâncarea, ci și mestecatul insuficien­t, vorbitul în timpul mesei, consumul de sucuri acidulate sau de prea multă pâine, mai ales din cea albă, proaspătă.

→ Greaţă

Apare când mănânci mâncăruri calorice, în special dacă au un conţinut mare de grăsimi. Când știi că nu vei rezista tentaţiilo­r unei mese îmbelșugat­e, bea cu câteva ore înainte un ceai de ghimbir sau anason.

→ Arsuri la stomac și eructaţii

Senzaţia foarte neplăcută de arsură în capul pieptului apare la scurtă vreme după ce te-ai ospătat cu mâncăruri grele, picante sau... prea multe. Evită și vinul roșu, ciocolata, cafeaua sau băuturile răcoritoar­e care conţin cofeină, mâncăruril­e prăjite sau grase, fructele și legumele acide. Și nu te culca imediat după ce ai mâncat.

 ??  ?? Cea dintâi armă împotriva indigestie­i este cumpătarea.
Cea dintâi armă împotriva indigestie­i este cumpătarea.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania