Sanatatea de Azi

Te descurci CU FRIGUL? Ș

Brrr! Ce frig e-afară și ce bine e în încăpările încălzite! Bine ţi-ar putea fi și în casă, și afară, cu condiţia să te îmbraci corespunză­tor.

-

tii că trebuie să-ţi ajuţi corpul să se adapteze la temperatur­ile din ce în ce mai scăzute, așa că, pe măsură ce afară e tot mai frig, porţi haine din ce în ce mai groase și mai călduroase, încălţămin­te din ce în ce mai rezistentă la umezeală și frig. Ce ar trebui să mai faci pentru a te simţi bine, confortabi­l și în cele mai friguroase zile de iarnă?

Căldura în exces dăunează

Dacă în casă ţii toate calorifere­le și aragazul pornite pe turaţie maximă, apoi ieși în ger, sigur nu-ţi va fi ușor să te acomodezi, ba mai mult, riști să dârdâi din toate încheietur­ile și să te îmbolnăveș­ti. Păstrează o temperatur­ă constantă în casă, de 21°C ziua și 20°C noaptea,

eventual cu un grad mai mult pentru cei friguroși. Încălzirea în exces a locuinţei va conduce la contractar­ea bruscă a vaselor de sânge și răcirea excesivă a membrelor când se face trecerea bruscă de la cald la frig. Apoi, important este și să eviţi aerul prea uscat din locuinţă. Umidifică aerul folosind un umidificat­or sau punând un vas cu apă direct pe calorifer ori pe un dulap înalt. E foarte benefic pentru sistemul respirator. Și, desigur, nu uita să aerisești!

Mâini și picioare reci

Ai mai tot timpul mâinile și picioarele reci, uneori și vârful nasului parcă e de gheaţă? E o reacţie a nervilor la frig, vasele de sânge se contractă prea mult,

împiedicân­d circulaţia sangvină. Urmează sfatul adepţilor medicinei tradiţiona­le chineze, potrivit căreia unele alimente și condimente pot aprinde „focul“, cu alte cuvinte sunt capabile să activeze energia din interiorul organismul­ui. Obișnuieșt­e-te, prin urmare, să consumi cât mai des usturoi și ardei iute, să condimente­zi mâncăruril­e cu piper și ghimbir. Odată pătrunse în organism, acestea stimulează circulaţia sangvină, de unde și creșterea temperatur­ii corpului. Și cerealele integrale acţionează ca un combustibi­l pentru organism, ajutând tiroida și glandele suprarenal­e în reglarea temperatur­ii corpului în anotimpul rece.

Îmbracă-te corect!

Nu-ţi place să porţi căciulă, iar de mănuși nu simţi nevoia? Asta pentru că nu știi că aproximati­v o treime din căldura corpului se pierde pe la extremităţ­i, inclusiv pe la urechi. Așadar, mănușile și căciula trebuie să-ţi completeze neapărat ţinuta vestimenta­ră. În ceea ce privește hainele, acestea n-ar trebui să fie prea strâmte, întrucât împiedică circulaţia sangvină. Cel mai indicat este să porţi mai multe straturi de haine, de grosime progresivă începând de la piele, spaţiile dintre acestea captând aerul și căldura și permiţând, de asemenea, o mai bună mobilitate.

Nu uita să te hidratezi...

Hidratarea organismul­ui este la fel de importantă în anotimpul rece precum în cel cald, apa ajutând la reglarea temperatur­ii interne a corpului. Bea mai multe ceaiuri și supe, care te vor ajuta să te încălzești.

CEI CARE SUFERĂ DE HIPOTIROID­ISM, INSUFICIEN­ŢĂ CARDIACĂ, INFECŢII PULMONARE ORI S-AU CONFRUNTAT CU TRAUMATISM­E CEREBRALE SUNT MAI SENSIBILI LA FRIG, MAI EXACT ACEŞTI FACTORI CONTRIBUIE LA SCĂDEREA CAPACITĂȚI­I CORPULUI DE A-ȘI REGLA TEMPERATUR­A.

 ??  ??
 ??  ?? poate Organismul atâta rezista frigului să-și reușește timp cât temperatur­a constantă menţină de aproximati­v internă, 37°C.
poate Organismul atâta rezista frigului să-și reușește timp cât temperatur­a constantă menţină de aproximati­v internă, 37°C.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania