Sanatatea de Azi

ȘI DACĂ AI RĂCIT?

Te supără secreţiile nazale, tusea, jena sau durerea în gât, strănuţi și, poate, ai și un pic de febră? Puţină lume scapă de răceală în sezonul rece.

-

Chiar dacă știi că boala își va urma cursul fie că o tratezi, fie că nu, dacă iei măsuri imediat ce i-ai observat simptomele, e foarte posibil nu doar să-i „îmblânzeșt­i“manifestăr­ile, ci și să-i scurtezi durata. Util, mai ales dacă se declanșeaz­ă în perioada sărbătoril­or. Pentru a diminua disconfort­ul, poţi lua preparate speciale de la farmacie, dar și ce mănânci sau bei te ajută.

CE SĂ BEI

Sucuri de citrice. Prin bogăţia de vitamina C, un excelent stimulent pentru sistemul imunitar, citricele pot constitui un aliat de nădejde în lupta cu răceala. Spală fructele, stoarce sucul din ele, adaugă apoi și puţină miere. Sucul e cu atât mai eficient cu cât îl bei mai proaspăt! Poţi adăuga și cojile de citrice date pe răzătoare, dar numai dacă ai siguranţa că nu au fost tratate cu pesticide.

Ceai de ghimbir. Pe lângă faptul că îţi va crește imunitatea, este și un calmant excelent în infecţiile gâtului, sinuzite, răgușeală, tuse. Adaugă ghimbir ras sau tăiat felii în apă clocotită și lasă-l să fiarbă la foc mic un sfert de oră, după care îndulcește ceaiul cu miere. Bea 1-2 căni pe zi. Dacă tusea nuţi dă pace, stoarce sucul dintr-o rădăcină de ghimbir și amestecă-l cu puţină miere și 200 ml apă fierbinte - bea o asemenea licoare de două ori pe zi.

Și alte ceaiuri, precum cel de cimbrișor, fac minuni în caz de răceală și tuse.

CE SĂ MĂNÂNCI

Supă de pui. Nu-ţi ia răceala cu mâna, chiar dacă bunica o considera cel mai bun leac din lume. Însă și medicii recunosc: supa fierbinte de pui calmează simptomele precum nasul înfundat, durerile în gât, tusea. Apoi, binefăcăto­are sunt și alimentele care ucid germenii, printre care la loc de frunte se situează usturoiul. Pentru a avea efecte terapeutic­e, se consumă câte trei căţei de usturoi crud pe zi, timp de cel puţin o săptămână. În scop terapeutic e bine să incluzi în meniu și ceapă crudă, praz, broccoli, seminţe, germeni de cereale, ovăz și, bineînţele­s, cât mai multe fructe de sezon.

INHALAŢIIL­E, DE MARE AJUTOR

Te pot scăpa de guturai și nas înfundat. Inhalează aburii de deasupra vasului cu apă fierbinte în care ai adăugat sare grunjoasă. Poţi face inhalaţie și cu uleiuri esenţiale de eucalipt sau pin.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania