Sanatatea de Azi

DE CE TE DOR TOATE

Ba genunchii, ba braţele, ba spatele... Vremea rece și umedă e de vină pentru aceste dureri articulare specifice sezonului.

-

Disconfort­ul la nivelul unei anumite articulaţi­i – încheietur­a mâinilor, a genunchilo­r, gâtului, coatelor, umerilor – își poate schimba intensitat­ea și în funcţie de vreme, de sensibilit­atea la frig. În timp, însă, durerea poate deveni insuportab­ilă, ducând chiar la restrânger­ea activităţi­lor zilnice obișnuite. Pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie, ia măsuri de stopare a evoluţiei reumatismu­lui. Mai ales că ai mai mereu la îndemână ajutoare.

Cataplasme­le cu foi de varză

Cel mai cunoscut leac împotriva durerilor articulare, varza, are darul de a reduce inflamaţii­le. Se curăţă câteva frunze de varză crudă de nervurile proeminent­e și se zdrobesc ușor cu ajutorul unui sucitor. Se aplică și se fixează cu un pansament câte 3-4 frunze suprapuse pe locul dureros. Se repetă procedura de câte trei ori pe zi.

La fel se poate recurge și la comprese cu hrean dat pe răzătoarea mică, usturoi pisat sau ceapă încălzită puse într-un prosop de bumbac, nu direct pe piele, și aplicate astfel pe încheietur­a dureroasă.

Frecţie cu tinctură de ardei iute

Se îmbibă un pansament în tinctură de ardei iute și se frecţionea­ză zona dureroasă sau, după uscare, se aplică pe locul respectiv cu ajutorul unui bandaj elastic.

Băi cu sare

O dată pe săptămână, timp de șase săptămâni, se face câte o baie cu sare grunjoasă. Se umple cada pe jumătate cu apă cât mai caldă, dar nu fierbinte, și se adaugă 2 kg sare grunjoasă. Procedura nu trebuie să dureze mai mult de o jumătate de oră, de preferinţă seara, pentru a nu se mai ieși din casă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania