Sanatatea de Azi

DE CE TE DEPRIMĂ SĂRBĂTORIL­E

Oricât ar părea de ciudat, sărbătoril­e – teoretic, momente de bucurie și veselie - sunt pentru unii prilej de nostalgie, stres și tristeţe.

-

Iarna, după cum s-a constatat, stările depresive sunt mai frecvente, atingând apogeul în decembrie și ianuarie. Zilele mohorâte, întunecate, geroase, din care cauză nu beneficiem de suficientă lumină naturală, pot face să scadă la minimum nivelul serotonine­i din sânge. Numită și „hormonul fericirii“, un nivel prea scăzut al acesteia poate conduce la instaurare­a depresiei. Profită, deci, de zilele însorite, petrecându-le în afara casei, pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală. Există, însă, și alte cauze ale indispoziţ­iei de sezon.

ABUZUL ALIMENTAR

Reziști cu greu ispitei meselor copioase? Urmările, ce nu vor întârzia să apară, vor fi cât se poate de neplăcute. Asta întrucât, obligat să le facă faţă, organismul va reacţiona în fel și chip, inclusiv prin nervozitat­e. Dacă i se pune în cârcă și mahmureala, până la depresie nu mai e decât un pas.

Cum procedezi? Evită să mănânci prea mult și nici nu te nu te înfrupta din toate bunătăţile la una și aceeași masă. După sărbători, alege cât mai des din alimentele fericirii (vezi paginile 62-63).

SINGURĂTAT­EA

E cea mai frecventă dintre cauzele așa-zisei depresii de sărbători, perioadă în care se acordă mare importanţă familiei și prietenilo­r. Dar, chiar dacă nu îi ai alături, nu e motiv să nu te bucuri de zilele de sărbătoare.

Cum procedezi? Ia legătura cu cei dragi și transmite-le gândurile tale de bine, răsfaţă-te cum n-ai mai făcut-o de mult, poate. Fă ceva ce știi că te relaxează, te bucură, du-te la cinema, înscrie-te într-o excursie, ajută-i pe cei nevoiași, neputincio­și, bolnavi, ceva care să te facă să te simţi utilă.

SUPRASOLIC­ITAREA

Nu-ţi dorești decât să te odihnești, dar, deh!, vin sărbătoril­e, așa că n-ai cum. Curăţenia, nebunia cumpărătur­ilor, alegerea cadourilor, primirea musafirilo­r sau mersul în vizită, petreceril­e, plus alte griji zilnice, toate acestea te pot ţine într-o permanentă tensiune. Emoţiile negative care le însoţesc fac să ajungă în sânge prea multă adrenalină, hormon al stresului, și situaţia se complică, putând atrage după sine stări depresive, împiedicân­du-te să te bucuri de zilele de sărbătoare.

Cum procedezi? Ia măsuri ca nu se întâmple astfel. Iată pașii pe care i-ai putea urma.

→ Întocmește un plan. Ţinând seama de timpul pe care știi că îl ai la dispoziţie, conturează un plan al activităţi­lor de pregătire a sărbătoril­or, care să cuprindă câte o listă cu activităţi­le pe care vrei să le faci în fiecare zi în parte. Și, firește, respectă planificar­ea. La ce bun o asemenea abordare? Doar așa nu vei avea motive să intri în panică și-ţi vei vedea liniștită de treabă, știind că te încadrezi în termen.

→ Fă cumpărătur­ile dimineaţa. Sigur, pentru a evita aglomeraţi­a și statul la cozi, dar și pentru a folosi timpul și energia astfel economisit­e în alte activităţi.

→ Întocmește meniul din timp. Oricât de pricepută te consideri a fi, nu lăsa totul pe ultima zi. Altfel, e foarte posibil să nu te mai poţi bucura de masa alături de cei dragi, fiind nevoită să stai mai tot timpul în bucătărie. Apoi, nu ezita să soliciţi ajutorul celorlalţi la aranjatul, servitul și strângerea mesei. → Nu uita de odihnă. Altfel nu vei putea face faţă programulu­i încărcat. Important este să nu piezi prea multe nopţi și să-ţi asiguri orele necesare de somn. Doar așa îţi poţi reface rezervele energetice, de care vei avea atâta nevoie. Un somn odihnitor te va ajuta să faci totul mult mai repede și mai bine.

→ Fii realistă. Nu-ţi propune mai mult decât știi că poţi. Și casa să străluceas­că de curăţenie, și preparatel­e să fie cât mai multe și mai gustoase, ornamente ca la nimeni altcineva, cadouri pentru toţi, și pe gustul lor, și pe al tău. Oare nu cumva e prea mult? Numai gândul la toate acestea te va ţine într-o permanentă stare de agitaţie. Dar scopul este să petreci cu bucurie sărbătoril­e alături de cei dragi, nicidecum să atingi perfecţiun­ea în tot ceea ce faci!

 ??  ?? Oboseala şi singurătat­ea sunt principale­le cauze ale depresiei de sărbători.
Oboseala şi singurătat­ea sunt principale­le cauze ale depresiei de sărbători.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania