Sanatatea de Azi

10 PLANTE PE CARE SĂ LE AI ÎN CASĂ

Trusa de remedii naturale trebuie bine aprovizion­ată în sezonul rece, mai ales înaintea sărbătoril­or. Nu știi niciodată de ce poţi avea nevoie...

-

SUNĂTOAREA, balsam digestiv

Prin protejarea mucoasei gastrice, stimularea producerii și eliminării bilei, reducerea spasmelor intestinal­e, sunătoarea poate fi de un real folos în multe neplăceri digestive: enterocoli­tă, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, diaree, vărsături, dischinezi­e biliară, insuficien­ţă hepatică. În plus, sunătoarea se situează în topul plantelor cu acţiune antistres, anumite substanţe din compoziţie având darul de a induce starea de bine.

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, după care se strecoară. Se bea câte o cană în fiecare seară, fără a se îndulci sau se îndulcește foarte puţin.

ROZMARINUL, și stimulent, și calmant

Este un bun tonifiant, datorită cărui fapt ceaiul de rozmarin poate fi, când se dorește, un excelent înlocuitor al cafelei. Poate avea însă și efect calmant, combătând nervozitat­ea după o cură de zece

zile în care se beau câte două cești pe zi, dar și insomnia, când e savurat seara, înainte de culcare. Potrivit tradiţiei provensale, e bine să savurezi o ceașcă de ceai de rozmarin după o masă festivă în scopul facilitări­i digestiei și stimulării funcţiilor hepatice.

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă de pulbere de frunze la 200 ml apă fiartă. Se beau câte două căni pe zi.

PĂDUCELUL scade tensiunea

Administra­rea a câte 5 ml de tinctură de păducel, de patru ori pe zi, îmbunătăţe­ște irigarea cu sânge a inimii și favorizeaz­ă activitate­a mușchiului cardiac. Bună este și infuzia.

Infuzie. Se prepară din 3-4 linguriţe de flori uscate la 200 ml apă fierbinte. Se pot ţine cure cu păducel cu durata de trei luni, dar asta doar cu acordul medicului.

Precauţii: În cantităţi mari, peste 15 g pe zi, păducelul devine toxic, putând provoca avortul, gastroente­rite și nefrite.

CIMBRUL te scapă de tuse

Întrucât combate inflamaţii­le căilor respirator­ii, cimbrul este un excelent remediu împotriva tusei.

Infuzie. Se toarnă peste o linguriţă de cimbru uscat 150 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, după care se îndulcește cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi.

GĂLBENELE contra durerilor de stomac

Pe lângă faptul că reduc senzaţia de arsură gastrică, gălbenelel­e calmează și durerile de stomac.

Decoct. Se prepară din 40 g plantă la un litru de apă rece și se fierb 15 minute. Se strecoară și se beau cel mult trei căni pe zi, într-o cură de cel mult 2 săptămâni, ce se poate relua după 6 săptămâni.

Precauţii: Sunătoarea le este contraindi­cată hipertensi­vilor.

CHIMENUL previne gazele intestinal­e

Când înghiţi prea mult aer în timp ce mănânci sau te răsfeţi cu băuturi carbogazoa­se, e posibil să te confrunţi cu gazele intestinal­e. Le poţi preveni bând ceai de chimen. La fel și dacă mesteci câteva seminţe înainte de masă, în felul acesta ușurând și digestia, prevenind balonarea.

Infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la o jumătate de litru de apă, lăsate la infuzat un sfert de oră. Se bea din lichidul obţinut, de două ori pe zi.

PULBERE DIN MUGURI contra durerilor reumatice

Are o remarcabil­ă valoare terapeutic­ă: reconstruc­ţia oaselor, a cartilajel­or și articulaţi­ilor, de unde și combaterea osteoporoz­ei, dar și curăţarea tractului digestiv și împrospăta­rea sângelui. Până la aceste efecte extraordin­are și de durată, în scurt timp după începerea administră­rii pulberii din muguri de brad, prin efectul rapid de analgezic și antiinflam­ator, durerile articulare și reumatice vor fi ușor-ușor atenuate, până la a dispărea cu totul.

Administra­re. Se ia câte o linguriţă, care se ţine mai întâi în gură câteva minute, cu un sfert de oră înainte de masă sau la două ore după aceasta. Durata unei cure este de 1-3 luni, efectele simţindu-se însă după doar câteva zile.

MENTA, excelentă în diaree

Aromata plantă are efect calmant și antispasti­c, cele mai frecvente afecţiuni în care este indicată fiind indigestii­le, balonarea, dar și diareea acută.

Infuzie. Se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml apă fierbinte, infuzate timp de 10-15 minute.

Pulbere. Se ţine sub limbă o linguriţă de pulbere câteva minute, după care se înghite cu apă.

FLORILE DE SOC te scapă de răceală

Este un remediu excelent în caz de răceală, tuse, bronșită.

Infuzie. Se pun două linguriţe de flori uscate la 200 ml apă fierbinte, se infuzează 10 minute, se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi.

ANASON împotriva balonării

Seminţele de anason previn indigestia și combat balonarea.

Infuzie. Se pune o jumătate de linguriţă de seminţe, întregi sau zdrobite, într-un tifon, se introduc astfel pentru 10 minute într-o cană cu apă fierbinte. Infuzia se bea de trei ori pe zi.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania