Sanatatea de Azi

Vitamine și minerale de care ai nevoie ACUM

Știai că suprasolic­itările de tot felul din perioada sărbătoril­or, în combinaţie cu frigul, vântul și umiditatea de-afară e posibil să-ţi scadă serios rezistenţa sistemului imunitar?

-

Un sistem imunitar puternic este esenţial pentru a preveni afecţiunil­e asociate sezonului rece. Ce ai putea face pentru a-l fortifica? Dormi suficient, elimină stresul, fă mișcare și ai grijă să-ţi asiguri necesarul de vitamine și minerale, din hrană sau suplimente nutritive. Iată-le pe cele mai importante în lunile de iarnă.

VITAMINA C

Nu doar că scade riscul de gripă și răceală, dar prin întărirea sistemului imunitar poate reduce semnificat­iv durata și severitate­a manifestăr­ilor acestora. Apoi, prin rolul de puternic antioxidan­t, te protejează de afecţiuni serioase, precum bolile cardiovasc­ulare și cancerul, iar prin aportul pe care îl are în producerea de colagen, va conferi sănătate pielii și strălucire tenului.

Surse alimentare: citrice, măceșe, cătină, coacăze, varză de Bruxelles, varza murată, ardei gras, conopidă, spanac, broccoli.

VITAMINA D

E importantă nu doar pentru că favorizeaz­ă absorbţia calciului și depunerea lui la nivelul oaselor, ci și prin aceea că stimulează sistemul imunitar, la nivelul căruia activează celulele responsabi­le

cu apărarea organismul­ui de acţiunea virusurilo­r și bacteriilo­r. Un plus de atenţie merită această vitamină în sezonul rece, când nu o poţi sintetiza prin expunerea la soare.

Surse alimentare: pește oceanic, gălbenuș, unt, ficat, ciuperci.

ZINCUL

Este un excelent stimulator al sistemului imunitar, în vreme ce lipsa lui poate crește riscul confruntăr­ii cu infecţiile. O cantitate suficientă de zinc în organism contribuie la reducerea frecvenţei răcelilor și a durerilor de gât. În cazul în care neplăcerea s-a instaurat deja, zincul poate ajuta la reducerea duratei și intensităţ­ii simptomelo­r.

Surse alimentare: ouă, carne roșie, ficat, pește, stridii, crab, fasole, linte, nuci, migdale, portocale, piersici, cereale integrale, germeni de grâu.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania