Sanatatea de Azi

Multe boli, un singur remediu: PROPOLIS

Secreţia de rășini amestecată cu enzimele din saliva albinelor se numește propolis și are proprietăţ­i vindecătoa­re absolut remarcabil­e.

-

Albinele folosesc acest amestec atât pentru repararea stupului, cât și pentru neutraliza­rea (acoperirea completă) dăunătoril­or intraţi în stup. Acidul ferulic conţinut în propolis este un puternic bactericid, distrugând germenii Gram-pozitiv și Gram-negativ. Propolisul este considerat de aceea unul dintre cele mai redutabile antibiotic­e naturale. → Tinctura de propolis elimină giardia, dar și alţi paraziţi intestinal­i (30 de picături pe o felie de pâine, de 4 ori pe zi, înainte de masă). Cura durează 20 de zile. Tinctura de propolis este re-

CEA MAI VECHE DOVADĂ A APICULTURI­I, ÎMBLÂNZIRE­A ŞI CREŞTEREA ALBINELOR PENTRU MIERE, ESTE DIN 2400 Î. HR., HIEROGLIFE DIN TEMPLUL SOARELUI DIN CAIRO POVESTIND DESPRE STUPINE.

comandată și în bolile aparatului respirator și bolile cardiovasc­ulare.

→ Pâine cu propolis, adică 30 de picături de tinctură de propolis (20%) pe o felie de pâine albă și uscată, se recomandă în gastrite hiperacide și ulcere (gastric și duodenal); pâine care se mestecă bine și se înghite, pe stomacul gol, de 4 ori pe zi. Remediul are efecte cicatrizan­te și de reglare a secreţiei sucurilor acide (de aceea nu se consumă fără pâine).

→ Pulberea de propolis, 10-20 g pe zi, cu o oră înainte de mese este eficientă în enterite, colite acute și cronice, steatoză hepatică, colecistit­e cronice, hepatită, ciroze, în stimularea secreţiei biliare.

→ Bucăţelele de propolis ca atare, mestecate regulat, se folosesc pentru întărirea sistemului imunitar, ca și pentru scăderea colesterol­ului rău. 5 g zilnic, nu mai mult. → Tamponăril­e locale cu tinctură sunt recomandat­e în afecţiunil­e pielii, răni mai vechi, acnee, înţepături de insecte. Propolisul este un cicatrizan­t eficient și ajută la refacerea ţesuturilo­r.

→ Tamponarea cu tinctură și apoi folosirea unguentulu­i cu propolis se recomandă în herpesuri și furuncule. Tratamentu­l va dura însă, pentru că acţionează ceva mai lent, între 4 și 12 săptămâni.

→ O bucată de propolis topită la foc mic se aplică pe neg sau bătătură, după câteva zile se va vindeca cu totul. → Gargară cu 40 de picături de tinctură amestecate cu 200 ml de apă călduţă și cu o linguriţă de miere - clătești gura, 2-3 minute, de 3 ori pe zi pentru tratarea gingivitei și a candidozei bucale.

→ Aerosolii cu propolis reprezintă o metodă eficientă în tratarea astmului, dar și pentru întărirea sistemului imunitar la schimbarea anotimpuri­lor (primăvara și toamna târziu)

 ??  ??
 ??  ?? este un Propolisul aproape antiinfecţ­ios căruia împotriva perfect imuniza, nu se pot bacteriile întâmplă cu se așa cum de sinteză. antibiotic­ele
este un Propolisul aproape antiinfecţ­ios căruia împotriva perfect imuniza, nu se pot bacteriile întâmplă cu se așa cum de sinteză. antibiotic­ele

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania