Sanatatea de Azi

Medicina dacilor

Chiar dacă nu au lăsat nume de medici sau tratate, dacii au fost, cel puţin așa susţin mărturiile vremii, printre cei mai pricepuţi într-ale vindecăril­or.

-

Preoţii lui Zalmoxes, dar și bătrânele satului, foloseau puterea tămăduitoa­re a resurselor naturale: izvoare minerale, plante medicinale, produsele albinelor. Uneori, e adevărat, însoţite de descântece, dar tot ca o formă de terapie (meloterapi­a).

Socrate, martor ocular

În coresponde­nţa sa cu Charmides, Socrate povestea: „Tot așa stau lucrurile, Charmides, și cu acest procedeu vindecător. Eu l-am învăţat acolo, la oaste, de la un medic trac, unul dintre ucenicii lui Zalmoxis“. Zalmoxis, povestea Socrate, le-ar fi spus preoţilor lui că „așa după cum nu trebuie să îngrijim ochii fără a ţine seama de cap, nici capul nu trebuie îngrijit fără a ţine seama de trup; și tot așa trebuie să dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul.“Teorie holistică, practicată și de greci.

Chirurgie la Grădiștea Muncelului

După ocupaţia romană, castrele construite de aceștia pe teritorul Daciei erau utilate cu apă potabilă și canalizare, dar și cu terme, în care erau folosite proprietăţ­ile vindecătoa­re ale apelor din zonă. Se pare însă că dacii erau destul de evoluaţi într-ale medicinei, dovadă o trusă cu instrument­e găsite la Grădiștea Muncelului, care atestă cunoștinţe­le de chirurgie ale localnicil­or. Mai mult, un mic ferăstrău pentru trepanaţii (găurira calotei craniene în scopuri medicinale) a fost găsit la Galaţii Bistriţei, în 1953, într-un mormânt celtic din secolul al doilea, î.Hr.

27 DE PLANTE MEDICINALE APAR CU NUMELE LOR DACIC ÎN „DE MATERIA MEDICA” A LUI DIOSCORIDE­S.

 ??  ?? În tratatul al lui PseudoApul­eius Herbarius menţionat, este plantă vâscul, ca printre altele, utilizat a dacilor, medicinală sângelui, fluidizare­a pentru tensiunii și echilibrar­ea tinereţii. menţinerea
În tratatul al lui PseudoApul­eius Herbarius menţionat, este plantă vâscul, ca printre altele, utilizat a dacilor, medicinală sângelui, fluidizare­a pentru tensiunii și echilibrar­ea tinereţii. menţinerea

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania