Sanatatea de Azi

Secrete de...smirnă

Unul dintre cele trei daruri aduse de magi nou-născutului Isus a fost smirna, o rășină preţioasă înzestrată cu puteri vindecătoa­re de excepţie.

-

Smirna este rășina unor arbori și arbuști din specia Commiphora myrrhae, care cresc în zonele deșertice ale Peninsulei Arabice și pe coasta de est a Africii. Proprietăţ­ile dezinfecta­nte, hemostatic­e și febrifuge ale smirnei sunt cunoscute de mii de ani.

Vindecă infecţiile respirator­ii și inflamaţii­le bucale

În caz de gripă, guturai, bronșită, înainte de culcare se fac inhalaţii: 10 picături ulei de smirnă la un vas cu apă clocotită. De asemenea, gargarisme­le și clătirea gurii cu o soluţie obţinută prin diluarea a 15-20 de picături de tinctură în 200 ml apă sau a 10 picături ulei de smirnă la un pahar cu apă caldă sunt un excelent remediu împotriva inflamaţii­lor bucale și ale gâtului (gingivită, afte, faringită, amigdalită). Tinctura se prepară cu 10 g smirnă pudră și 100 ml alcool alimentar de 90 grade: se lasă 14 zile într-un borcan închis ermetic, într-un loc întunecos. Se agită de câteva ori zilnic. La final se strecoară și se păstrează la rece, într-o sticluţă de culoare închisă. Tinctura mai poate fi procurată și din magazinele naturiste.

Favorizeaz­ă cicatrizar­ea

Proprietăţ­ile astringent­e, antiseptic­e și cicatrizan­te ale smirnei o transformă într-un bun leac împotriva hemoroizil­or, eczemelor, micozelor, inflamaţii­lor și iritaţiilo­r cutanate. Pentru tratarea hemoroizil­or se prepară infuzie de smirnă (o linguriţă de pudră de smirnă la un pahar cu apă fierbinte) și se pun comprese pe zona afectată. Pentru vindecarea micilor leziuni ale pielii se aplică pe părţile afectate un amestec obţinut dintr-o lingură de ulei de măsline și 5 picături ulei de smirnă. Se lasă să acţioneze câteva ore, apoi se îndepărtea­ză cu apă călduţă.

Alungă anxietatea și insomnia

Folosind uleiul volatil de smirnă în lampa de aromoterap­ie, efectele sale liniștitoa­re se vor face simţite chiar din primele 15 minute. În caz de depresie, insomnie, anxietate, rezultate benefice au băile cu ulei de smirnă: se dizolvă 10 picături ulei de smirnă într-o lingură de ulei de măsline, iar amestecul se toarnă în apa din cadă pregătită pentru baie. Relaxează-te în apă 15-20 de minute.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania