Sanatatea de Azi

Să fie cu noroc!

Băutor sau nu de fel, în serile friguroase de iarnă te îmbie gândul de a te încălzi cu o cană aromată de vin fiert...

-

Îl găsim, în perioada asta, la orice restaurant sau tarabă, iar târgurile de Crăciun te ispitesc și ele cu acest preparat tradiţiona­l, alături de altele, precum cozonacul, jumările sau toba. Istoria vinului fiert începe în Roma Antică, iar condimenta­rea vinului cu diverse mirodenii era practicată și foarte apreciată, pe alocuri, în Evul Mediu. Astăzi, reţetele sunt multe și diferite, dar, în toate cazurile, simplu de preparat: ai nevoie de un vin roșu sec, de scorţișoar­ă, zahăr și, după gust, poţi adăuga cuișoare, anason și felii de fructe (mere, gutui, portocală). Totul e să nu depășești măsura!

ȘI BUN, ȘI RĂU

Un pahar cu vin fiert îţi aduce, pe lângă o stare de bine, de confort, și alte beneficii: stimulează circulaţia, te încălzește, alină durerea de gât sau congestia nazală în caz că ești răcit (deși nu e o idee bună să-l combini cu medicament­ele, al căror efect îl poate diminua). Pe de altă parte, nu trebuie să uiţi că vinul, mai ales dacă e fiert cu zahăr, îngrașă! Un pahar de 200 de ml conţine cam 200 de calorii. În plus, încetineșt­e digestia și diminuează reflexele, iar unora le poate crea dureri de cap, așa că, mai ales dacă exagerezi în privinţa cantităţii, disconfort­ul e garantat.

UN MIT SPULBERAT

Se spune că, prin fierbere, alcoolul se evaporă și că, prin urmare, nu-i niciun bai dacă bei un pic mai mult din vinul aburind. Sună tentant, doar că nu este decât un mit: „Fierberea băuturilor alcoolice nu reduce cantitatea de alcool din acestea. Evaporarea ce se produce în timpul fierberii nu face decât să elimine o parte din apă și, într-o mică măsură, alcoolul. În final, nu rezultă o băutură mult diferită faţă de cea rece. Mai ales ţuica, având o concentraţ­ie mare de alcool, ar fi bine să fie consumată în cantităţi reduse, sub 50 ml/zi, iar vinul poate fi consumat în cantităţi mai mari, totuși să nu se depășească 200 ml/zi“, spune dr. Șerban Damian, Centrul Superfit.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania