Sanatatea de Azi

Alimentele fericirii

Putem fi oare mai fericiţi graţie alimentaţi­ei? Se pare că da. Unele alimente, prin substanţel­e pe care le conţin, au cu adevărat capacitate­a de a ne ridica moralul și de a ne relaxa.

-

Vremea rece și mohorâtă te face să te simţi tristă, chiar deprimată? Ei bine, chiar dacă nu poţi readuce soarele pe cer, ceva tot poţi face ca să-ţi schimbi starea sufleteasc­ă: ai grijă să nu-ţi lipsească din farfurie alimentele care îţi pot reda buna dispoziţie.

O PORŢIE DE PASTE

Cerealele integrale, inclusiv pâinea și pastele integrale, dar și orezul brun și leguminoas­ele (fasole boabe, soia, mazăre, linte, năut) îi oferă creierului glucidele de care acesta are nevoie ca să funcţionez­e corect, dar în același timp stimulează secreţia de serotonină. Cunoscută și ca „hormonul fericirii“, serotonina ne controleaz­ă dispoziţia, emoţiile și relaxează creierul și sistemul nervos. Ai grijă, deci, ca la fiecare masă să fie prezent cel puţin un aliment din această categorie.

PUŢINĂ CIOCOLATĂ

Nu, nu ţi se pare: starea de euforie pe care o simţi când mănânci ciocolată este reală, căci ea stimulează secreţia de serotonină, hormonul care ne dă starea de bine. Mai mult însă, deliciosul desert face bine și vieţii sexuale, întrucât conţine triptofan și

feniletila­mină, substanţe care stimulează „centrul iubirii“din creier și trezesc simţurile sexuale. Culoarea, fineţea și parfumul ciocolatei contribuie și ele la menţinerea și prelungire­a stării de excitaţie, prin efectul rapid asupra centrilor nervoși ai plăcerii.

SFECLA PREVINE DEPRESIA

Este o sursă bogată de vitamina B9, care este crucială în menţinerea bunei dispoziţii, îmbunătăţi­rea memoriei și a vitezei de procesare a informaţii­lor. S-a dovedit că persoanele care au un nivel crescut de vitamina B9 în sânge sunt mai puţin predispuse depresiei și stărilor sufletești negative. De asemenea, sfecla conţine betaină, pe care creierul o folosește ca să producă un antidepres­iv natural, precum și uridină care, combinată cu omega 3, este la fel de eficientă ca un medicament antidepres­iv.

AVOCADO, BUN PENTRU CREIER

Un alt ingredient care stimulează secreţia serotonine­i este vitamina B3, pe care o găsim în avocado. Acest fruct conţine și acizi omega 3, care nu produc în mod direct serotonină, dar sunt indispensa­bili sănătăţii creierului și joacă un rol important în echilibrar­ea stării sufletești.

ADAUGĂ ȘOFRAN!

Șofranul conţine crocin și safranal, doi compuși care combat depresia prin eliberarea de serotonină și alte substanţe chimice din creier care au capacitate­a de a ne ridica moralul. Poţi folosi

șofranul la prepararea multor mâncăruri (carne, paste făinoase, orez, biscuiţi, prăjituri etc.), dar pune doar o cantitate mică, altfel mâncarea va căpăta gust amar.

O BANANĂ PE ZI

În cartea „Secretul serotonine­i“, medicul nutriţioni­st Caroline Longmore ne recomandă să mâncăm între 4 și 11 banane pe săptămână dacă vrem să ne menţinem buna dispoziţie. Bananele, bogate în potasiu și aminoacizi, stimulează organismul să producă triptofan. Dar nu doar bananele sunt surse

excelente de aminoacizi, ci și ananasul, avocado și afinele.

VERDE-FISTIC

Un pumn de fistic este suficient ca să-ţi reduci semnificat­iv starea de stres. Acest fruct oleaginos conţine fibre, antioxidan­ţi, acizi grași nesaturaţi - toate având ca efect scăderea tensiunii arteriale. Așadar, când știi că te așteaptă o situaţie stresantă (un interviu, un examen, o ședinţă, o confruntar­e etc.) mănâncă înainte 40 g de fistic și te vei simţi mai calmă și mai liniștită.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania