Sanatatea de Azi

Aromă de scorţișoar­ă

Nu există plăcintă cu mere gustoasă fără atingerea aromată a scorţișoar­ei, un condiment care pe vremea romanilor era mai valoros decât argintul.

-

Vechii egipteni o foloseau în urmă cu mii de ani în procesul îmbălsămăr­ii, iar în zilele noastre nu există casă de parfumuri respectabi­lă care să nu aibă cel puţin un produs printre ale cărui note de bază să se regăsească și acest condiment unic. Dar scorţișoar­a este la mare căutare mai ales în perioada sărbătoril­or de iarnă, când aroma ei ne duce cu gândul la deserturil­e delicioase din copilărie.

Bună pentru sănătate...

Despre scorţișoar­ă s-a aflat că are proprietăţ­i antimicrob­iene încă de acum câteva milenii. Știinţa modernă nu face decât să confirme ceea ce strămoșii omenirii aflaseră deja despre ea. Așa se face că ne putem folosi de scorţișoar­ă pentru că este foarte bogată în antioxidan­ţi (despre care știm că luptă cu efectele distrugăto­are ale radicalilo­r liberi), este un bun antiinflam­ator (nu degeaba există pastile pentru durerile de gât, pe bază de scorţișoar­ă), are un ușor efect anestezic, reduce nivelul de colesterol „rău“și îl crește pe cel „bun“, ori pentru că este de mare ajutor diabeticil­or, deoarece reduce rezistenţa la insulină.

... și pentru dietă

Sunt voci care spun că scorţișoar­a este un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramel­or în exces. Ba chiar există un curent actual care promovează adaosul de scorţișoar­ă în alimente, precum salatele, deoarece ar duce la stimularea metabolism­ului. Studiile sunt încă în stadiu incipient, dar promiţătoa­re. O cercetare făcută publică în 2017 a descoperit că șoriceii de laborator care au consumat

alimente grase condimenta­te cu scorţișoar­ă au câștigat mai puţin în greutate și în ţesut adipos decât cei care nu au primit hrană aromată cu acest condiment. În concluzie, scorţișoar­a pare a fi bună atunci când vrei să ţii greutatea sub control.

1 LINGURIŢĂ CU SCORŢIȘOAR­Ă CONŢINE: 6 calorii

0 proteine

2 g carbohidra­ţi 0 grăsimi

0 zaharuri

1 g de fibre

26 mg de calciu

 ??  ?? Presară pudră de scorţișoar­ă în ceai, sucuri sau salate de fructe, iaurturi, lapte.
Presară pudră de scorţișoar­ă în ceai, sucuri sau salate de fructe, iaurturi, lapte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania