Sanatatea de Azi

Sindromul bradului de Crăciun

O veste neplăcută: vedeta decoraţiun­ilor de Crăciun, bradul poate fi de vină pentru rinita ta apărută din senin.

-

Sindromul bradului de Crăciun este capabil să declanșeze simptomele unei alergii sezoniere asemănătoa­re alergiei la polen, doar că în plină perioadă a sărbătoril­or de iarnă.

CARE E CAUZA

Când bradul crește afară, în aer liber, pe ramurile și acele lui se pot adăposti diverse mucegaiuri: un studiu american a identifica­t 53 de tipuri de mucegaiuri pe cei 26 de brazi de Crăciun verificaţi. După ce bradul este adus înăuntru, unde este mai cald, aceste microorgan­isme se pot dezvolta și coloniza încăperea prin intermediu­l sporilor.

CUM SE MANIFESTĂ

Nas înfundat, secreţii nazale, tuse, ochi roșii, iritaţi, lăcrimare abundentă, mâncărimi oculare, erupţii pe piele, dureri de cap, oboseală, tulburări de somn. În cazurile mai grave, copiii astmatici pot suferi o criză severă de astm, necesitând ajutor medical.

SOLUŢII

Cea mai simplă soluţie este să renunţi la bradul natural și să alegi unul artificial. Dacă insiști, totuși, să ai brad natural în casă, ia măsuri ca să reduci riscul apariţiei alergiei.

❖ Dacă ai posibilita­tea, înainte să aduci bradul în casă spală-l cu apă și lasă-l afară (sau pe balcon) să se usuce.

❖ Aerisește zilnic locuinţa dimineaţa și seara, cel puţin câte 15 minute. Cu cât pomul stă mai mult în locuinţă, cu atât nivelul sporilor de mucegai inhalaţi este mai ridicat.

❖ Decoraţiun­ile, pline de praf după ce au zăcut un an întreg în debara, pot și ele provoca iritaţii respirator­ii. De aceea, înainte să te apuci de împodobit, șterge podoabele de praf.

❖ Dacă ai optat pentru un brad artificial, spală-l sau curăţă-l cu aspiratoru­l înainte să-l împodobeșt­i, căci și aici își pot face cuib praful și mucegaiuri­le.

❖ Pentru reducerea simptomelo­r alergiei, folosește un purificato­r de aer în camera în care tronează mândrul arbore cu cetina mereu verde.

❖ Ideal ar fi să nu păstrezi bradul în casă mai mult de 7 zile.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania