Sanatatea de Azi

Produse de înlocuit în baie

Bacteriile sunt peste tot. Baia ta nu face excepţie, iar primele vizate sunt chiar obiectele de igienă folosite zilnic.

-

Buretele de baie, crema de corp, periuţa de dinţi, lama de ras și alte obiecte din baie trebuie înlocuite periodic cu unele noi, căci nu au o durată de viaţă veșnică.

1 Buretele și săpunul

Dacă folosești buretele de baie ca să te speli la duș, ar fi bine să-l schimbi în fiecare lună cu unul nou. Din cauză că stă în mediu umed, există riscul ca pe suprafaţa și în interiorul lui să se dezvolte ciuperci, bacterii și mucegai. De asemenea, aruncă-l dacă observi că s-a decolorat ori are un miros neplăcut. Același lucru e valabil și pentru săpunul solid: dacă observi vreo schimbare de culoare, consistenţ­ă sau miros, înlocuieșt­e-l.

2 Tampoanele igienice

Chiar dacă pe pachet nu este specificat­ă o dată de expirare, tampoanele pentru folosire zilnică nu ar trebuie păstrate în baie sau alte locuri cu umiditate crescută mai mult de câteva luni, căci, deși sunt ambalate, pe ele se pot dezvolta bacterii și ciuperci. Depozitate într-un loc curat și uscat, acestea se conservă mai mulţi ani.

3 Periuţa de dinţi

De obicei, după 3 luni de utilizare îi scade puterea de a curăţa dinţii și gingiile și, în plus, poate găzdui bacterii care te pot îmbolnăvi. Dacă ai avut o amigdalită streptococ­ică sau un puseu herpetic, renunţă la vechea periuţă, căci folosind-o te poţi îmbolnăvi din nou. Sfat: Ţine periuţa într-un suport ca să se usuce și dezinfecte­az-o o dată pe lună cu oţet.

4 Lama de ras

Sigur că vei arunca o lamă de ras care nu mai taie, însă durata de viaţă a unei lame depinde și de modul în care o folosești. Ca regulă, ar fi bine să schimbi lama la fiecare două săptămâni, căci după aceea devine ineficient­ă și poate provoca iritaţii, tăieturi sau chiar infecţii.

5 Loţiunea de soare sau de corp

Un alt produs pe care mulţi îl păstrează în dulăpiorul din baie este loţiunea fotoprotec­toare sau crema hidratantă pentru corp. Dacă aceasta are o dată de expirare, respect-o. Dacă nu, ţine minte că produsul trebuie aruncat la doi ani după ce l-ai cumpărat, chiar dacă nu ai deschis ambalajul. Dacă ai desigilat deja loţiunea, ai grijă ca anul viitor să cumperi una nouă.

 ??  ?? Buretele cu care cureţi chiuveta, cada și alte obiecte din baie trebuie înlocuit lunar.
Buretele cu care cureţi chiuveta, cada și alte obiecte din baie trebuie înlocuit lunar.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania