Sanatatea de Azi

Decizii pentru care o să-ţi mulţumești mai târziu

-

Ne dorim multe lucruri bune pentru noi, cum ar fi să renunţăm la fumat, să slăbim, să ne odihnim mai mult, să călătorim, dar deseori amânăm sau chiar renunţăm să ne ducem visurile la îndeplinir­e din tot felul de motive: necesită prea mult efort, nu avem timp, suntem prea obosiţi, nu vrem sau ne e teamă să renunţăm la rutină… Dar adevărul este că viaţa se întâmplă chiar acum, iar noi, cu gândul la ce vom face mâine sau peste un an, o lăsăm să treacă pe lângă noi. Dacă chiar vrei să faci niște schimbări pozitive în viaţa ta, acum e momentul. Iată câteva sugestii.

FĂ MAI MULTĂ MIȘCARE

Nu trebuie neapărat să alergi în parc ori să mergi la sală ca să faci mișcare (deși ar fi ideal). Orice formă de mișcare e bună pentru sănătatea și starea ta de bine: de exemplu, mergi mai mult pe jos, dansează, dă mai des cu aspiratoru­l, joacă-te cu copiii… La anul pe vremea asta te vei felicita că ai reușit să fii mai activă: vei fi într-o formă fizică mai bună și te vei simţi mai bine în pielea ta.

RENUNŢĂ LA FUMAT

Ușor de zis, greu de făcut. Dar nu imposibil. Îţi pot confirma acest lucru toţi cei care au reușit. Secretul este ca din momentul în care ai decis să renunţi la fumat, să încerci să mai reziști încă o zi fără ţigări. Apoi, încă o zi. Apoi, încă o zi. Cu fiecare zi care trece îţi va fi tot mai ușor, căci nevoia de a fuma se atenuează.

Un mic truc: pune deoparte banii pe care i-ai fi dat pe ţigări. La anul, în decembrie, te vei bucura că poţi urca pe scări fără să gâfâi și, în plus, vei avea în pușculiţă niște bani în plus pe care să-i cheltuieșt­i ca să te răsfeţi ori să le cumperi cadouri frumoase celor dragi.

MĂNÂNCĂ MAI SĂNĂTOS

Asta nu înseamnă să începi să te hrănești doar cu smoothie-uri, salate, seminţe și lapte de migdale. Dar categoric ţi-ar prinde bine să mănânci mai multe legume și fructe și să reduci alimentele procesate și grăsimile saturate (prezente în special în cărnuri, mezeluri, prăjeli, lactate grase, unt, preparate fast-food, dulciuri). Adoptând o alimentaţi­e mai „verde“, la anul pe vremea asta te vei admira în oglindă îmbrăcată în rochia de petrecere care în ultimii ani îţi rămăsese mică, pielea ta va arăta întinerită și, nu în ultimul rând, vei fi mai sănătoasă.

DU-TE ÎN EXCURSIA LA CARE VISEZI

N-ai timp, n-ai bani, nu e momentul potrivit… Ai găsit nenumărate scu-

ze ca să tot amâni călătoria la care visezi de atâta vreme. Dar timpul tace și trece și nu se știe dacă vei mai avea ocazia să vizitezi acele locuri minunate. Nu mai amâna! Strânge cureaua, aranjează-ţi treburile la serviciu și pornește anul acesta în aventura ta de vis. În decembrie viitor îţi vei mulţumi pentru amintirile frumoase cu care ai rămas din această experienţă.

MAI MULT TIMP CU CEI DRAGI

În ultima vreme te-ai văzut mai rar cu prietenii sau te-a cuprins deseori sentimentu­l de singurătat­e sau izolare? Nu lăsa lucrurile așa. Știai că unul dintre cele 5 mari regrete ale oamenilor înainte să moară este că nu au fost mai apropiaţi de cei dragi? Nu permite să se întâmple asta. Ţine legătura cu persoanele apropiate, întâlniţi-vă mai des, fă-ţi prieteni noi. E lucru dovedit că oamenii care își cultivă legăturile cu ceilalţi sunt mai fericiţi, mai sănătoși și trăiesc mai mult. La finalul anului 2019 relaţiile tale cu cei dragi vor fi mai bune ca niciodată și, în plus, vei fi câștigat și câţiva prieteni buni.

ALEGE OPTIMISMUL

Vezi jumătatea goală sau plină a paharului? Modul în care ne trăim viaţa depinde de cum alegem să privim lucrurile. Pierderea jobului poate fi privită ca o problemă sau ca o mare oportunita­te. O despărţire poate însemna sfârșitul unei povești sau începutul alteia noi. Alege să vezi partea bună a lucrurilor și vei avea nu doar un an cu mai puţin stres și griji, ci chiar o viaţă mai senină și mai împlinită. Chiar și cei din jur vor avea de câștigat de pe urma optimismul­ui tău.

„Te vei trezi într-o zi și vei constata că nu mai ai timp să faci lucrurile pe care ţi-ai dorit întotdeaun­a să le faci. Fă-le acum!“, scrie Paulo Coelho. Și nu are dreptate?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania