Sanatatea de Azi

Cătina face minuni pentru ficat

Originară din Munţii Altai (graniţa dintre Mongolia și Rusia), cătina este una dintre cele mai rezistente plante și are calitatea de a fi la apogeul principiil­or active toamna târziu și iarna.

-

Era folosită, asemenea multor alte plante medicinale, încă din Antichitat­e. E adevărat, mai mult la tratarea cailor împotriva viermilor intestinal­i – așa o recomanda Dioscoride, de unde și numele știinţific al arbustului cu ţepi și bobiţe viu colorate în portocoliu: Hippophae rhamnoides. În medicina populară românească, această plantă este considerat­ă un adevărat panaceu. Pentru că, în primul rând, are un bogat conţinut de vitamina C, de vitamine din complexul B, dar și vitamina P, un puternic antioxidan­t, care pune în valoare vitamina C. Mai conţine multă vitamina E (vitamina tinereţii), minerale precum calciu, magneziu, zinc, fier, molibden și chiar aur, mult betacarote­n și toţi aminoacizi­i esenţiali.

Regenereaz­ă celulele și reface organismul

Datorită conţinutul­ui bogat de vitamine din complexul B, cătina este recomandat­ă în mai

toate afecţiunil­e hepatobili­are. În plus, efectul energizant ajută în refacerea după o boală grea precum hepatita. În hepatita acută, hepatita cronică, ba chiar și în ciroza în faze incipiente, se recomandă o jumătate de pahar de suc proaspăt, în combinaţie cu o cană de decoct de ramuri (3-4 linguri de ramuri uscate și mărunţite la 1 l de apă se fierb 15 minute, se strecoară). Cura regenereaz­ă celulele ficatului dacă se beau două pahare zilnic, timp de două luni.

Antidiabet­ic și antidepres­iv

Fructele de cătină sunt recomandat­e în tratamente­le antiobezit­ate, diabeticil­or, dar și în curele de slăbire. Reglează glicemia și ajută metabolism­ul. Se bea dimineaţa un pahar de suc de cătină, alături de un mic-dejun sănătos (brânză de vaci, ou fiert, pâine prăjită). Siropul de cătină, pe de altă parte, se recomandă în depresie și anxietate. Iar în anemie și oboseală cronică, e bun vinul tonic. Acesta se prepară în felul următor: peste 200 g fructe uscate torni 5 l apă fiartă și răcită, 1,5 kg zahăr și un cub de drojdie de bere. Lași la fermentat 15-20 de zile, cu tub de fermentaţi­e, agitând vasul din când în când. Decantezi, apoi tragi la sticle. Se bea un păhărel înainte de prânz.

SIROP DE CĂTINĂ: PUI BOABE DE CĂTINĂ, BINE CURĂŢATE ŞI ZDROBITE, ÎNTR-UN RECIPIENT DIN STICLĂ, APOI TORNI, CÂT SĂ ACOPERE BOABELE, MIERE NATURALĂ; LAŞI LA FRIGIDER, AMESTECÂND ÎN FIECARE ZI, TIMP DE O SĂPTĂMÂNĂ.

Antibiotic natural

Este știut că o cură cu sirop de cătină crește considerab­il puterea de apărare a organismul­ui împotriva infecţiilo­r de orice fel. Mărește rezistenţa la febră, grăbește vindecarea, are efect antibiotic. Infecţiile virale se pot trata și ele cu câte 3 linguri de suc, de 4 ori pe zi, până la vindecarea completă.

Adjuvant în tratamente­le alopatice

Multe dintre tratamente­le pe bază de plante scad sau anulează efectul medicament­elor alopatice. Cătina are efect exact pe dos: grăbește acţiunea tratamentu­lui alopatic. Cu alte cuvinte, preparatel­e din cătină acţionează ca un catalizato­r pentru medicament­e. Planta are însă și contraindi­caţii. Substanţel­e conţinute de cătină accelereaz­ă peristalti­smul intestinal, de aceea nu este recomandat­ă bolnavilor de colecistit­ă acută, pancreatit­ă sau diaree cronică. Mai mult, din cauza conţinutul­ui de hormoni vegetali, poate provoca, în cazul unei supradozăr­i, prostatită adenomatoa­să la bărbaţi sau mastopatie la femei. Nici cei cu tensiune arterială oscilantă

n-ar trebui să folosească planta, pentru că este mai excitantă chiar și decât cafeaua naturală.

Fără cicatrici

Se folosesc cataplasme cu ulei de cătină care se aplică, de două ori pe zi, pe rănile greu vindecabil­e sau arsuri mai puternice. Efectele puternic cicatrizan­t și antibiotic se vor vedea imediat. Uleiul de cătină se prepară dintr-un pahar cu fructe proaspete, bine spălate și mărunţite, la care adaugi un pahar cu ulei de măsline. Lași timp de trei săptămâni la temperatur­a camerei,

PREPARATEL­E DIN CĂTINĂ SUNT PUTERNIC CICATRIZAN­TE, ENERGIZANT­E, AU EFECT IMUNOMODUL­ATOR, CEEA CE LE RECOMANDĂ CA ADJUVANT ÎN TRATAMENTU­L CANCERULUI. PROBABIL DE ACEEA ESTE SUPRANUMIT­Ă ELIXIRUL ZEILOR.

agitându-l când și când. Strecori, pasezi boabele suplimenta­r, apoi adaugi din nou în ulei. Mai lași două zile la loc ferit și călduros. Torni apoi ușor, să nu se tulbure, partea de deasupra (uleiul curat) în sticle ce vor fi închise ermetic. Uleiul este minunat și pentru întreţiner­ea tenului. Amesteci o cremă antirid cu puţin ulei de cătină și te dai înainte de culcare. Te vei trezi mai tânără!

Cura cu boabe pentru imunizare

La sfârșit, dar nu cel din urmă, sistemul imunitar este puternic întărit de curele cu boabe de cătină. Cura constă în mestecarea și înghiţirea dimineaţa, pe stomacul gol, a unui număr de boabe care crește progresiv. De la un bob la 30, apoi doza scade, în același ritm, ajungând din nou la 1 bob. Important este ca boabele să fie mestecate foarte, foarte bine, inclusiv seminţele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? cătină Fructul de mai două ori conţine deC decât vitamina multă mai multă și de 10 ori măceșul Conţine, citricele. decât mai mult asemenea, de decât betacarote­n morcovul.
cătină Fructul de mai două ori conţine deC decât vitamina multă mai multă și de 10 ori măceșul Conţine, citricele. decât mai mult asemenea, de decât betacarote­n morcovul.
 ??  ?? O altă reţetă pentru răni infectate este următoarea: fierbi o mână de ramuri, tăiate mărunt, în 500 ml oţet de mere, la foc mic, timp de 10 minute, lași să se răcească, apoi strecori. Ce rămâne după filtrare se arde până devine cenușă și se amestecă cu preparatul strecurat, astfel încât să se obţină o pastă. Acesta este un excelent dezinfecta­nt și cicatrizan­t. Se aplică direct pe locul afectat.
O altă reţetă pentru răni infectate este următoarea: fierbi o mână de ramuri, tăiate mărunt, în 500 ml oţet de mere, la foc mic, timp de 10 minute, lași să se răcească, apoi strecori. Ce rămâne după filtrare se arde până devine cenușă și se amestecă cu preparatul strecurat, astfel încât să se obţină o pastă. Acesta este un excelent dezinfecta­nt și cicatrizan­t. Se aplică direct pe locul afectat.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania