Sanatatea de Azi

Leacuri din murături

Fermentare­a și pasteuriza­rea, adică saramura, oţetul și/sau fierberea conservelo­r pentru iarnă, aduc un plus de valoare nutritivă, dar și vindecătoa­re legumelor și fructelor, transformâ­nd murăturile în aliment-medicament.

-

Mai sărace în calorii, bogate în enzime și ajutate de virtuţile terapeutic­e ale condimente­lor folosite, murăturile și bulionul pot preveni și trata boli dacă sunt folosite cum trebuie. Cea mai cunoscută deja ca medicament este zeama de varză murată, moarea pe numele ei popular. Iată, așadar, câteva leacuri cu murături.

→ Pietre la bilă, boli digestive: timp de 2-3 săptămâni, bei câte 150 ml de moare de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. → Hemoroizi: bei câte 100 ml de moare încălzită, de trei ori pe zi, înainte de masă. Dacă hemoroizii se asociază cu hemoragie, bei câte un pahar de 2-3 ori pe zi și mănânci zilnic salată de varză murată.

→ Dureri de cap: comprese sterile pe care pui strat de varză tocată mărunt, acoperi tot cu comprese sterile, apoi aplici aceste tampoane după pavilionul urechilor și pe tâmple; legi capul (prinzând compresele) cu un prosop. Sau poţi folosi cataplasme cu hrean aplicate pe ceafă (sunt eficiente și împotriva durerilor lombare și reumatice, aplicându-se chiar pe locul dureros). → Infecţii urinare: 200 ml suc de roșii în timpul mesei principale; este diuretic și detoxifian­t. → Ulcer: cură de două săptămâni cu un litru de suc de roșii băut zilnic. → Reumatism: câte trei pahare de suc de roșii zilnic, din care unul dimineaţa, pe stomacul gol; este antiinflam­ator.

→ Bronșite cronice, afecţiuni ale căilor respirator­ii (nas înfundat, tuse etc.): zilnic, 2-3 linguriţe de hrean amestecat cu miere. → Greaţă: fricţionăr­i ale încheietur­ilor cu oţetul de la hrean.

CASTRAVECI­ORII ACRI SUNT FOARTE BUNI ÎN REGLAREA TENSIUNII ARTERIALE, DAR ŞI ÎN PREVENŢIA CUMPLITEI BOLI ALZHEIMER, IAR GOGOŞARII ÎN OȚET SCAD RISCUL PRODUCERII CHEAGURILO­R DE SÂNGE ȘI A FRACTURILO­R OSTEOPOROT­ICE, AJUTÂND ŞI ÎN ASIMILAREA CALCIULUI.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania