Sanatatea de Azi

3 calmante pentru micile dureri

Te supără durerile de spate, de articulaţi­i sau o nevralgie? Există multe remedii naturale care te pot ajuta să le învingi rapid.

-

Ne-am obișnuit ca atunci când ne doare ceva să înghiţim repede o pastilă împotriva durerii. Problema este că medicament­ele ne pot irita stomacul și pot avea tot felul de efecte secundare. Plantele, în schimb, acţionează blând și eficient, fără să ne creeze neplăceri. Iată trei dintre plantele ce n-ar trebui să lipsească din mica ta farmacie verde de acasă.

Creţușca

Are proprietăţ­i asemănătoa­re aspirinei, întrucât conţine derivaţi salicilici. Graţie acţiunii antiinflam­atoare, este eficientă împotriva durerilor articulare, de dinţi, de cap.

→ Cum o folosești? Sub formă de ceai: o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute. Se beau trei cești pe zi între mese sau în momentele de criză dureroasă. Se consumă doar pe perioade scurte.

 A se evita în caz de ulcer gastric.

Verbina

Ca să nu o confunzi cu alte plante, este bine să-i reţii denumirea știinţific­ă: Verbena officinali­s. Planta are proprietăţ­i antispasti­ce și antinevral­gice, fiind recomandat­ă în caz de dureri de stomac, dureri reumatisma­le, nevralgii, celulită dureroasă, migrenă. → Cum o folosești? Infuzia se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită, lăsată să infuzeze 10 minute. Se beau trei căni pe zi. Extern este utilă împotriva contuziilo­r, entorselor, plăgilor: se pun comprese calde cu decoct (fierbe 10 minute un pumn de plantă cu un litru de apă).

Curcuma

O durere de spate care persistă? Împotriva durerilor articulare cronice acţionează de minune curcuma, care are proprietăţ­i antiinflam­atoare și analgezice asemănătoa­re ibuprofenu­lui. → Cum o folosești? Ca mirodenie în mâncăruri, dar și sub formă de ceai: o linguriţă de pudră de curcuma la o cană cu apă clocotită și un praf de piper proaspăt măcinat. Amestecă și lasă să infuzeze cel puţin 10 minute: pudra se va lăsa la fund, dar nu agita licoarea înainte s-o bei. Pentru un efect mai puternic, poţi lua suplimente cu curcuma, sub formă de capsule.  A se evita în caz de litiază biliară. Nu se asociază cu anticoagul­ante și ciclospori­ne.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania