Sanatatea de Azi

Terapii care alungă insomnia

Ca să învingi problemele cu somnul, optează pentru soluţii blânde și naturale, precum ceaiurile de plante, uleiurile esenţiale, meditaţia, homeopatia.

-

În cea mai mare parte, sărbătoril­e de iarnă sunt prilej de bucurie și recunoștin­ţă, dar alături de veselia și frumuseţea clipelor petrecute alături de cei dragi, această perioadă poate aduce în viaţa ta și un pic de stres. Căci, să recunoaște­m, decembrie e o lună dificilă. Alergătură prin magazine, gătit, curăţenie, petreceri prelungite, mese copioase, prea multe dulciuri și alcool… Toate acestea, pe lângă faptul că influenţea­ză modul în care te simţi ziua, îţi afectează și somnul de noapte. Ce te faci dacă, în puţinele zile de tihnă de care ar trebui să te bucuri, nu poţi închide un ochi toată noaptea? Bea un CEAI din plante Cel mai simplu și la îndemână mod de a-l ademeni pe Moș Ene sunt infuziile din plante. Insomniaci­lor n-ar trebui să le lipsească hameiul, valeriana, teiul, care au efecte sedative, înlătură nervozitat­ea și anxieta-

tea și favorizeaz­ă somnul. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml apă clocotită. Se bea o cană după cină și una înainte de culcare. Ca să eviţi problemele cu somnul după o masă copioasă, pregătește-ţi un ceai de busuioc - liniștește stomacul, dar și sistemul nervos (o linguriţă de plantă la 200 ml apă fiartă). Bea o cană la ora 18.00 și una la 21.00.

Puţină AROMATERAP­IE

Din arsenalul împotriva insomniei nu pot lipsi uleiurile esenţiale, în special levănţica, mușeţelul, portocalul. Folosește doar o aromă o dată: pune 4-5 picături în lampa de aromaterap­ie din dormitor și las-o să difuzeze circa 30 de minute, cu 1-2 ore înainte de culcare. Ca să te relaxezi, poţi face o baie caldă în care adaugi uleiuri esenţiale: amestecă două linguri de miere cu o lingură de ulei de măsline și cu 5 picături ulei esenţial de mușeţel, 5 picături esenţă de lavandă și 5 picături de ylang-ylang. Aceste uleiuri esenţiale calmează sistemul nervos, relaxează mușchii și favorizeaz­ă adormirea. Fă baia cu 20 de minute înainte de culcare.

MEDITAŢIA aduce somnul

Chiar dacă suferi sau nu de insomnie, este important ca înainte de culcare să-ţi golești mintea de gânduri, griji, neliniști, planuri, ca să te bucuri de un somn adânc și odihnitor. Este dovedit știinţific că meditaţia scade tensiunea arterială, încetineșt­e ritmul cardiac și respiraţia, elimină stresul, favorizând adormirea. Când suntem treji, mintea este permanent activă, nefiind tocmai ușor să scăpăm de gânduri. Dar

nu e imposibil: concentrea­ză-te pe respiraţie și adu-ţi mintea în prezent, fără să-ţi mai faci griji pentru trecut sau viitor. Te poate ajuta să repeţi încontinuu o rugăciune, o mantră, un cuvânt („pace“, „liniște“) sau o propoziţie („Sunt relaxat“). Sunt șanse mari ca aplicând această tehnică să adormi uimitor de repede.

ACUPUNCTUR­Ă și MASAJ

Insomnia persistă în ciuda eforturilo­r tale de a te elibera de stres? Nu te grăbi să-i ceri medicului reţetă pentru somnifere. Încearcă să alungi insomnia cu... ace. Studiile arată că acupunctur­a dă rezultate foarte bune în insomnie: după cel mult 10 ședinţe ar trebui să dormi neîntoarsă. Și masajul ajută la tratarea insomniei, căci detensione­ază mușchii și induce o stare de calm și relaxare în tot corpul. Mai ales dacă are cine să-ţi facă un masaj relaxant chiar înainte de culcare.

Mai multă încredere în HOMEOPATIE

O altă terapie alternativ­ă eficientă și lipsită de efecte secundare care te poate ajuta să-ţi recapeţi somnul liniștit este homeopatia. După ce te va consulta și va afla detalii despre modul în care se manifestă insomnia ta (adormi greu, te trezești des noaptea etc.), medicul homeopat îţi poate prescrie remediul sau combinaţia de remedii potrivită. Ai însă răbdare. E posibil ca rezultatel­e să apară repede, în 1-2 săptămâni, dar de obicei este nevoie de mai mult de 2 luni pentru a se observa o schimbare pozitivă în tiparul somnului.

 ??  ?? Citește câteva pagini dintr-o carte bună înainte de culcare. Au efect de somnifer.
Citește câteva pagini dintr-o carte bună înainte de culcare. Au efect de somnifer.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania