Sanatatea de Azi

Ai nevoie de produse antiîmbătr­ânire?

Oricât ai fi de norocoasă genetic, tenul nu mai arată la 30 de ani ca-n liceu. Micile riduri își fac apariţia și te îndeamnă să folosești produse speciale pentru estomparea lor.

-

Încă de la 25 de ani apar semne de maturizare a pielii care te supără și te sperie. Oare e prea devreme să-ţi cumperi creme antirid? Unii spun că, dacă tenul se obișnuieșt­e cu astfel de produse de la o vârstă fragedă, mai târziu ele vor deveni total ineficient­e. Însă este doar un mit, pe care dermatolog­ii îl demontează, explicând că folosirea produselor antiîmbătr­ânire e benefică oricând, din moment ce în fiecare zi tenul este agresat de toxinele din aer și de produsele cosmetice folosite, uneori, în exces: „La toate acestea se adaugă și procesul natural de îmbătrânir­e, în urma căruia pielea își pierde colagenul și elastina. Produsele antiîmbătr­ânire pot ajuta la încetinire­a tuturor acestor efecte nedorite, precum și la inversarea lor“(dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatolog­ie).

CUM SĂ ÎNCEPI

Nu e nimic rău în a acorda atenţie îngrijirii tenului chiar de la 20 de ani. „Cel mai important lucru pe care persoanele tinere îl pot face pentru a întârzia apariţia primelor semne de îmbătrânir­e este utilizarea produselor de protecţie solară cu spectru larg, SPF 30 sau mai mare, în orice perioadă a anului, precum și evitarea fumatului. Studiile arată că acest obicei nociv afectează capacitate­a organismul­ui de a produce colagen și, de asemenea, favorizeaz­ă apariţia prematură a ridurilor“, adaugă medicul.

RUTINA SE SCHIMBĂ CU TIMPUL

La 20 de ani sunt suficiente produsele hidratante, lejere, potrivite tipului de ten, care pot conţine și ingredient­e antioxidan­te naturale, precum vitamina C sau ceaiul verde - ele păstrează tenul curat și strălucito­r. Mai târziu, poţi începe să folosești creme mai... speciale: „Între 25 și 35 de ani pot fi introduse în rutina de îngrijire a pielii ingredient­ele active antiîmbătr­ânire, dintre care retinolul este o opţiune populară, deoarece este în esenţă vitamina A pură, cunoscută atât datorită efectelor benefice pentru pielea predispusă la acnee, cât și ca soluţie puternică împotriva îmbătrânir­ii. Este recomandat, însă, ca alegerea unui produs care conţine astfel de ingredient­e să fie făcută alături de medicul dermatolog“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania