Sanatatea de Azi

Parfumul rezistă la zero grade

Spre deosebire de parfumuril­e ușoare, florale și proaspete de vară, iarna avem nevoie de arome mai puternice, care să reziste temperatur­ilor scăzute.

-

Moscul, patchouli, ienupărul, vanilia, bergamota, piperul, iasomia sau ambra sunt doar câteva dintre aromele cu miros bogat care aduc multă căldură și confort necesare zilelor reci de iarnă. În plus, pentru că aerul este mai rarefiat, aromele delicate se pierd ușor și avem nevoie de parfumuri mai... „grele“care să facă faţă condiţiilo­r extreme. Deși multe dintre aceste arome le regăsim și în parfumuril­e verii, ele au concentraţ­ii extrem de mici, servind doar ca potenţiato­r. Dacă vanilia, scorţișoar­a, piperul sau iasomia sunt ușor de recunoscut, denumirile altor ingredient­e nu ne duc cu gândul la nicio aromă. De aceea, îţi prezentăm câteva extrem de plăcute și potrivite în acest sezon, dar despre care se vorbește mai puţin.

Ambra este o rășină cu miros bogat, dulceag. I se mai spune chihlimbar, o piatră aurie, caldă la atingere și care dezmiardă mirosul. În Antichitat­e era folosită ca remediu pentru foarte multe boli. Ambra este apreciată atât în fabricarea bijuteriil­or, cât și ca ingredient în parfumuri, regăsindu-se în amestecul de arome din baza acestora. Ea face parte din reţetele multor parfumuri și se combină cu aldehide, lemn de santal și vanilie pentru o senzaţie de căldură.

Scorţișoar­a nu se folosește numai în prăjituri. care condiment un Este aroma la fel ca pasiunea, trezește un miros lui. Cu senzual, cald și dulce-amărui, parfumieri­i mirare că nici nu-i de preţ pe pun ea!

Heliotropu­l sau vanilia sălbatică este un arbust cu flori roșiatice. Din aceste flori se extrage uleiul folosit în parfumuri, care are o aromă de cireșe și vanilie. Este foarte apetisant.

Santalul este un arbore originar din India și Sud-Estul Asiei și are un miros absolut unic, elegant și intens. Se mai numește lemnul afrodiziac. Costul uleiului de santal crește de la an la an, ceea ce-l face un ingredient de lux. Cu siguranţă îl cunoști de la beţele de santal sau din aroma cutiilor de bijuterii făcute din acest lemn preţios.

Patchouli este o plantă originară din Asia. Cu mult timp în urmă, frunzele ei erau folosite pentru parfumarea ţesăturilo­r de mătase și cașmir, dar și pentru virtuţile sale antiseptic­e sau afrodiziac­e. Frunzele proaspete de patchouli nu au miros, aroma lor capătă consistenţ­ă după ce sunt uscate și trecute printr-un proces natural de fermentare. Oferă un parfum profund, misterios, cu note pământii, lemnoase și de fum, fiind extrem de fermecător. Uleiul esenţial de patchouli este o esenţă prezentă în trusele parfumieri­lor.

Boabele de Tonka sunt seminţele fructului produs de arborele Dipteryx Odorata (sau cumaru/kumaru) care crește în America Centrală și în nordul Americii de Sud, dar și în anumite zone din America de Nord. Sunt renumite pentru gustul lor de migdale dulci, cu note de vanilie și caramel. Aroma lor dulceagă, foarte puternică și complexă, este dată de cumarină, o substanţă parfumată, vânată și de parfumieri.

Ylang-Ylang sunt niște flori cu un parfum dulce și voluptuos, din care se extrage uleiul esenţial folosit în parfumerie pentru notele lui senzuale. În Indonezia, ylangylang înseamnă „floarea- florilor“. Parfumul lor este puternic afrodiziac și are proprietăţ­i stimulante, tonifiante, recunoscut­e ca antidepres­ive și calmante ale sistemului nervos.

Moscul are un miros înţepător, ce trezește dorinţele și stimulează simţurile. Este o substanţă extrasă dintr-o glandă a cerbului moscat și extrem de preţioasă. El este prezent în mai toate parfumuril­e, având și calitatea de a fixa celelalte arome. Moscul este considerat mai preţios ca aurul, preţul lui fiind situat în jurul valorii de 2000 de dolari pe uncie. De la un animal se pot extrage doar câteva grame de mosc!

Vanilia este considerat­ă un afrodiziac natural. Încă din 1700, medicii o recomandau bărbaţilor pentru o viaţă sexuală fără probleme. Cu o aromă dulce și euforică stârnește în minte plăcere, iubire, pasiune și delicateţe. Este mirosul care ne amintește de copilărie, de dulciuri și ne aduce o stare de bine.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania