Sanatatea de Azi

Iarna se simte pe chipul tău

Orice formă de mișcare este excelentă pentru trup și suflet. Pielea are și ea de câștigat, desigur, dar câteva măsuri se impun!

-

Frigul nu este prietenul pielii. Deshidrata­rea este primul efect, iar în condiţii extreme, de ger și vânt, până la degerături nu mai e decât un pas. Însă nu trebuie să ne descurajăm și să stăm numai la gura sobei. Iarna e frumoasă în mijlocul zăpezii, pe pârtii, pe gheaţă sau derdeluș.

LA SCHI, CU SPF

Pârtiile sunt la înălţime, acolo unde soarele este mai puternic decât la baza staţiunilo­r montane. În plus, pielea absoarbe radiaţiile zi după zi, în orice anotimp, chiar și atunci când mergem pe jos 30 de minute până la serviciu. Cu siguranţă că ai văzut de multe ori schiori arși de soare pe faţă sau cu buzele crăpate. Și toate acestea s-au întâmplat pentru că nu și-au protejat pielea cu o

cremă cu SPF, exact ca și cum ar fi mers la plajă. Chiar dacă este frig, soarele este acolo și acţionează! Nu uita de protecţia solară și nici să-ţi protejezi buzele cu un balsam hidratant, atunci când mergi la schi.

LA SĂNIUȘ, NUMAI CU MĂNUȘI

Mâinile trebuie protejate la fel de bine ca restul corpului. Inevitabil, mâinile vor veni în contact cu zăpada rece și îngheţată, ceea ce va duce rapid la deshidrata­rea și inflamarea pielii. Ideal este să porţi mănuși impermeabi­le sau să le schimbi imediat ce s-au udat. Iar când ajungi acasă, în niciun caz nu trebuie să le încălzești sub jetul de apă fierbinte, oricât de tentată ai fi să faci asta. Pielea este extrem de sensibilă la șocuri termice. Mai bine aplică o cremă și masează-ţi mâinile. Masajul este util circulaţie­i, iar ingredient­ele din cremă vor hrăni și hidrata pielea.

FĂ BULGĂRI… CU PROTECŢIE

Și atunci când alegi să modelezi un om de zăpadă sau să participi la o bătaie cu bulgări, trebuie să porţi mănuși! În plus, asigură-te că zăpada rece nu va poposi mult timp pe chipul tău. Nu doar că se va deshidrata, dar răceala zăpezii va duce și la deteriorar­ea capilarelo­r și la apariţia cuperozei.

LA PATINAJ, AI GRIJĂ DE HIDRATARE

Să te plimbi pe gheaţă este foarte plăcut și pare destul de ușor, însă menţinerea echilibrul­ui pune la treabă o foarte mare parte din mușchii corpului. Ceea ce e bine, dar efortul pe care pe moment nu-l simţi, la care se adaugă frigul, duce la deshidrata­rea organismul­ui. Un ceai fierbinte sau un pahar de apă la temperatur­a camerei îţi vor aduce mai multă energie și îţi vor menţine pielea plină de prospeţime. Adaugă și lămâie în ceai și vei avea un plus de antioxidan­ţi benefici pielii și imunităţii.

POARTĂ OCHELARI DE SOARE!

Dacă alegi doar să te plimbi prin zăpadă, nu uita de ochelarii de soare. Și alege-i pe cei care oferă o protecţie înaltă, pentru că zăpada reflectă razele și afectează

vederea, dar și pielea din jurul ochilor, crescând riscul apariţiei ridurilor premature.

FESUL ESTE OBLIGATORI­U

Cea mai mare parte a căldurii corpului se pierde la nivelul capului și din acest motiv căciula devine obligatori­e iarna. Ceea ce nu este tocmai o fericire pentru coafură. Însă, dacă îţi prinzi părul în coadă de cal, îţi va fi mai ușor să menţii o formă civilizată a părului. Pentru tunsorile scurte există alte soluţii: șamponul uscat și uleiul de păr. Cu aceste ajutoare vei reda imediat forma coafurii după scoaterea căciulii.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania