Sanatatea de Azi

7 lămuriri despre endoscopie

Medicina pune la îndemâna specialișt­ilor o sumedenie de modalităţi de a investiga starea de sănătate a unui pacient. Endoscopia este una dintre ele, de mare ajutor pentru diagnostic­area bolilor gastrointe­stinale.

-

Sistemul digestiv este o uzină serioasă care cuprinde organe vitale și câţiva metri de intestin prin care

circulă bolul alimentar, nutrimente sau reziduuri, până când sunt eliminate din organism. Bolile care îl pot afecta sunt numeroa-

se, de la o banală indigestie, până la gastrită sau cancer. Din fericire, în momentul de faţă, medicina le permite doctorilor să descopere mult mai ușor despre ce este vorba atunci când ceva nu funcţionea­ză cum trebuie. Endoscopia, ecografia, colonoscop­ia sau examenul RMN sunt metode moderne de investigaţ­ie și diagnostic. Fiecare cu specificul și aplicabili­tatea proprie.

Ce este endoscopia

Această procedură care nu implică o intervenţi­e chirurgica­lă are scopul de a vizualiza tractul digestiv superior și de a da informaţii despre el. În timpul investigaţ­iei este folosit endoscopul, un tub flexibil la capătul căruia se găsește o cameră de luat vederi minusculă. Acesta este introdus prin cavitatea bucală și direcţiona­t prin esofag, către stomac. În această vreme va culege imagini pe care medicul le poate analiza pe un monitor. Endoscopul poate coborî până în partea de sus a intestinul­ui subţire.

Când este recomandat­ă investigaţ­ia

Dacă un pacient reclamă dureri de stomac care nu cedează la tratamentu­l cu medicament­e care reglează aciditatea, sau constată schimbări în frecvenţa și consistenţ­a scaunului, schimbări care nu sunt trecătoare, medicul gastroente­rolog poate recomanda o endoscopie. Cu ajutorul acestei proceduri se poate determina prezenţa ulcerului stomacal, a gastritei, a unei inflamaţii sau chiar a anumitor tumori. De asemenea, cu ajutorul endoscopul­ui se poate trata o hemoragie stomacală, deci el nu are doar rolul de a preleva informaţii, ci și de a aplica tratament local.

Este suportabil­ă?

Endoscopia nu e o procedură la fel de simplă ca ecografia. Cu toate acestea, nu este dureroasă, iar poziţia în care se va așeza persoana investigat­ă (pe partea stângă, cu capul puţin înclinat

înainte), va face ca procedura să fie una mai ușor de tolerat. Pacientul trebuie să fie cooperant, să accepte și, mai ales, să suporte introducer­ea tubului flexibil de-a lungul tractului digestiv. În anumite situaţii, se poate recomanda administra­rea unui sedativ, în funcţie de gradul de anxietate și disconfort resimţit de pacient.

„Există trei tipuri de sedare/ anestezie în cazul endoscopie­i.

● anestezia locală folosind un spray cu xilină, care se pulverizea­ză la nivelul cavităţii bucale (faringelui) cu rol de a diminua reflexul de vomă; ● anestezia intravenoa­să, folosind un sedativ usor (Midazolam – Dormicum) cu rol anxiolitic, durată scurtă de acţiune și cu efect amnezic;

● anestezia profundă/generală efectuată doar de către medicul anestezist, care folosește aceeași medicaţie ca în timpul unei intervenţi­i chirurgica­le (propofol, fentanyl)“, explică dr. Bosonea Paul, medic specialist gastroente­rologie, Clinica de Diagnostic Gral.

 ??  ?? care au Persoanele un infarct suferit recent suferă de sau care miocardic severă respirator­ie insuficien­ţă să fie supuse nu au voie investigaţ­ii. acestei Cu ajutorul endoscopul­ui se poate recolta ţesut pentru biopsia unei tumori sau a unei zone care prezintă anumite riscuri.
care au Persoanele un infarct suferit recent suferă de sau care miocardic severă respirator­ie insuficien­ţă să fie supuse nu au voie investigaţ­ii. acestei Cu ajutorul endoscopul­ui se poate recolta ţesut pentru biopsia unei tumori sau a unei zone care prezintă anumite riscuri.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania