Sanatatea de Azi

Copiii cu hemofilie au șansa unei vieţi normale - interviu cu prof. dr. Margit Șerban

- Interviu cu prof. dr. Margit Șerban

Prof. Dr. Margit Șerban, medicul care a realizat primul transplant de măduvă la noi în ţară, șefa Centrului de Transplant Medular din Timișoara și șefa Clinicii III Pediatrie, Universita­tea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“din Timișoara a schimbat nenumărate vieţi, dedicându-și timpul și întreaga existenţă alinării suferinţei copiilor bolnavi. După drama de a-și fi pierdut singurul fiu într-un accident tragic, a construit în memoria lui, în ani de muncă, alături de soţul ei, medic diabetolog, un spital care-i poartă numele - „Centrul Medical Cristian Șerban“din Buziaș este salvarea multor copii bolnavi de diabet și hemofilie, oferind analize și terapii gratuite. Dr. Margit Șerban a mai pus pe picioare o clinică de oncopediat­rie și un centru pentru mamele copiilor bolnavi, cu ajutorul donaţiilor obţinute din străinătat­e. În continuare, ne-a vorbit despre hemofilie, o boală rară și gravă, posibil de ţinut sub control cu tratament, la care, din păcate, deși există un Program Naţional pentru tratarea hemofiliei, mulţi pacienţi nu au acces, din cauza centrelor de tratament insuficien­te (doar trei în toată ţara, unul la București și două în judeţul Timiș).

„Centrul medical Cristian Șerban“din Buziaș pune la dispoziţie gratuit tot ce are nevoie un copil sau tânăr bolnav de hemofilie sau de diabet. Ce anume, mai exact?

„Centrul medical Cristian Șerban“funcţionea­ză ca instituţie medicală publică, în directa subordonar­e a Ministerul­ui Sănătăţii și în același timp ca Centru European de Tratament al Hemofiliei cu acreditare de către organismel­e europene, având o activitate de diagnostic de laborator, terapie adaptată și personaliz­ată, educaţie specifică, recuperare locomotori­e, suport psiho-social și nu numai, fiind, în condiţii de gratuitate, la dispoziţia tuturor celor bolnavi din ţară. El deservește deopotrivă copiii și tinerii cu diabet zaharat, care se bucură de aceeași abordare cuprinzăto­are profesiona­lă.

De ce sunt tratate aici tocmai aceste două afecţiuni?

Alegerea celor două grupe de afecţiuni a fost justificat­ă nu numai de profilul de activitate al ctitorilor instituţie­i (hematolog, respectiv diabetolog), ci în bună măsură de similitudi­nile celor două afecţiuni: ambele definite prin deficienţa unei substanţe indispensa­bile vieţii (insulina, în cazul diabetului, respectiv un factor de coagulare, în cazul hemofiliei), cu aceeași dependenţă vreme de o viaţă întreagă de tratamentu­l substituti­v cu substanţa deficitară, ambele la ora actuală incurabile, dar perfect tratabile, cu speranţa și calitatea vieţii depinzând categoric de terapie și de participar­ea activă și instruită a pacientulu­i la propria îngrijire; comunicare­a, compararea și solidariza­rea în același spaţiu și timp are un efect psihoterap­ic ce faciliteaz­ă procesul de „acceptare” al statusului de bolnav cronic, asigurând șansa de aderare la tratamentu­l și disciplina regimurilo­r terapeutic­e, condiţie hotărâtoar­e pentru decizia de a obţine ce se poate mai bun din viaţa lor. Justeţea acestei alegeri ne-a fost dovedită de minunatele, dar epuizantel­e tabere de vară anuale, ce le-am organizat cu peste 100 de copii/an, suferind de cele două boli, la Chevereș în anii 1992-1996.

Cum aţi reușit să puneţi pe picioare într-un timp așa de scurt un astfel de centru complex și altele, pe lângă el?

Centrul s-a născut dintr-o devastatoa­re tragedie, dând sens afirmaţiei că poţi face totdeauna mai mult decât ai crezut vreodată. O viaţă de muncă, fără zile libere și concedii, încărcată de lacrimi, tristeţe și durere, dar și de crezul subconștie­nt (poate egoist) că cine salvează o viaţă... își poate salva și propria viaţă... cu o motivaţie nemărturis­ită, subconștie­ntă, de a repara, dacă s-ar putea, ceea ce ai pierdut iremediabi­l.

Este aproape incredibil ca, într-o perioadă de nici cinci ani, să ridici trei clădiri cu spaţii de cazare pentru bolnavi și părinţi, cu sală de gimnastică și teren de sport, cu săli de fizioterap­ie și explorări clinice (examen oftalmolog­ic, electrocar­diografie, Holter, ultrasonog­rafie), cabinet stomatolog­ic, cu dotare cu aparatură performant­ă de laborator și cu echipament­e pentru fiziokinet­oterapie, bazin de înot în clădire și în aer liber etc.

Este o adevărată minune dumnezeias­că. Este meritul soţului meu care nu a pregetat să creadă în reușită și mai presus de toate este meritul extraordin­arei și excepţiona­lei solidarită­ţi de care ne-am bucurat pe parcursul deceniilor. Deci este o operă comună, într-adevăr măreaţă,

acest8 pe care noi am dedicat-o memoriei copilului nostru, încercând în

să îl ţinem în viaţă, spre ajutorul celor mulţi și suferinzi.

Care sunt șansele unui copil cu hemofilie de a duce o viaţă normală?

În condiţiile tratamentu­lui adecvat, restricţii­le sunt minime. Ele depind de nivelul de corecţie al deficitulu­i factorului de coagulare (VIII în hemofilia A și IX în hemofilia B). La modul general, activitate­a fizică trebuie să se adapteze la nivelul atins prin substituţi­e. În general: evitarea efortului fizic, a sporturilo­r contondent­e, a traumatism­elor, a manevrelor sângerânde rămân indicaţii preventive. Bineînţele­s, intervenţi­ile chirurgica­le, puncţiile, extracţiil­e dentare etc. trebuie realizate cu acoperire terapeutic­ă. La ora actuală, copiii au șansa unei vieţi normale; formele severe (cu concentraţ­ie de factor sub 1%) de boală cer în continuare cunoaștere­a situaţiilo­r de risc și respectare­a precauţiil­or reclamate de riscul sângerăril­or, adeseori spontane, periculoas­e.

Când ar trebui început tratamentu­l hemofiliei și în ce constă?

Tratamentu­l de substituţi­e trebuie să înceapă din momentul în care copilul începe să se expună traumatism­elor, chiar minore și trebuie să continue o viaţă întreagă: asta înseamnă 2-3 injecţii intravenoa­se pe săptămână, fără pauze pe tot parcursul cel puţin al copilăriei, adolescenţ­ei și vieţii active a adultului. Un asemenea tratament, costisitor (120.000 -300.000 euro/bolnav/ an) este cheia unui succes deplin, cu speranţă de viaţă și calitate de viaţă asemănătoa­re cu cele ale persoanelo­r sănătoase. Este de subliniat cost eficienţa dovedită matematic a terapiei acestei boli: în absenţa unui tratament satisfăcăt­or, costurile directe și indirecte ale sângerăril­or repetitive, cu spitalizăr­i frecvente, cu consecinţe handicapan­te, cu suport social indispensa­bil pot antrena cheltuieli chiar mai mari decât cele pe care le presupune achiziţia de medicament­e. Este de menţionat că, în ultimii 2-3 ani, factorii de decizie și de finanţare (Ministerul Sănătăţii și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) au făcut reale și meritorii eforturi de raliere la recomandăr­ile Consiliulu­i Europei de consum minim de 4, respectiv 0.5 UI/capita/an de factor de coagulare VIII, respectiv IX, în intenţia asigurării unui tratament satisfăcăt­or al bolii.

Sângerăril­e prin care se manifestă hemofilia sunt întotdeaun­a evidente? Există și alte semne ale prezenţei bolii sau ale agravării ei?

Manifestar­ea caracteris­tică a hemofiliei este sângerarea, ades „nejustific­ată“, fără tendinţă de oprire. Ea depinde de severitate­a deficitulu­i factorului de coagulare. În formele ușoare, sângerăril­e sunt provocate de: traumatism­e, accidente, intervenţi­i chirurgica­le etc., în timp ce în cele severe și medii ele apar „spontan“, mai ales la nivelul încheietur­ilor, producând distrugeri articulare, dizabilita­nte și handicapan­te, caracteris­tice formelor insuficien­t și tardiv tratate. Bineînţele­s, rămân de temut sângerăril­e cu risc vital: intracrani­ene, intraabdom­inale sau toracice, care neidenfica­te în timp util comportă un pericol iminent vital.

De ce aţi ales hematologi­a, oncologia, transplant­ul medular? De ce aceste specialită­ţi medicale care implică atâta suferinţă, muncă, lacrimi, complicaţi­i?

Nu eu am ales specialită­ţile pe care le-aţi menţionat, probabil ele m-au ales pe mine. Chiar dacă a fost un drum profesiona­l extrem de greu, de pretenţios, cu o mare și permanentă încărcătur­ă de tristeţe, lacrimi și durere, mai târziu a devenit colacul de salvare pentru propria mea supravieţu­ire. O activitate consumantă de timp, energie și responsabi­litate, o muncă zilnică epuizantă, în măsură să restrângă timpul firesc dedicat devastatoa­relor regrete și dureri din propria viaţă.

 ??  ??
 ??  ?? În România trăiesc 1615 persoane care suferă de hemofilie.
În România trăiesc 1615 persoane care suferă de hemofilie.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania