Sanatatea de Azi

Sfaturi la minut

Sezonul rece aduce cu sine o mulţime de neplăceri, unele dintre ele fiind legate de accidentel­e pe care le putem avea din cauza asfaltului acoperit cu gheaţă sau zăpadă.

-

Un scurt moment de neatenţie ori încălţămin­tea neadecvată anotimpulu­i te pot transforma în pacientul camerelor de gardă. Primul episod serios de iarnă aduce în cabinetele de ortopedie o mulţime de pacienţi, cei mai mulţi de vârsta a treia, care

de obicei reclamă probleme cauzate de căzături.

CUM SE MANIFESTĂ LUXAŢIA

Dintre toate problemele care ţin de sfera ortopediei, luxaţia pare a fi una dintre cele mai des întâlnite. Fiind provocată de un șoc, lovitură, impact brusc în zona articulară, ea reprezintă deplasarea a două extremităţ­i osoase ale unei articulaţi­i. De aici și termenul de dislocare. Luxaţiile apar în general în zona umărului, cotului sau gleznei. Mai rar și mai ales la vârstnici, în zona șoldului, în zona vertebrală sau a genunchiul­ui. Poate fi recunoscut­ă prin dureri și umflarea zonei. Tratamentu­l luxaţiei depinde de gravitatea acesteia, însă imobilizar­ea membrului în orteză sau gips este necesară.

CUM SE MANIFESTĂ FRACTURA

Tipul de os afectat, dar și complexita­tea rupturii vor impune și schema de tratament și recuperare. În orice caz, fractura necesită mai mult timp pentru vindecare. Uneori poate fi nevoie doar de imobilizar­ea membrului afectat, alteori de intervenţi­i chirurgica­le complicate. Semnele de recunoaște­re a unei fracturi sunt următoarel­e:

❖ durere puternică;

❖ deformarea zonei afectate;

❖ apariţia unui hematom mai mare sau mai mic;

❖ mobilitate­a redusă sau anormală;

❖ temperatur­a locală ridicată.

 ??  ?? Radiografi­a este cea care poate confirma dacă este vorba de o luxaţie, entorsă sau fractură.
Radiografi­a este cea care poate confirma dacă este vorba de o luxaţie, entorsă sau fractură.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania