Sanatatea de Azi

Întrebare de top

-

Din punct de vedere medical, constipaţi­a înseamnă apariţia scaunului la mai mult de trei zile. Există persoane la care scaunul apare chiar și la șapte-opt zile, de multe ori condiţiona­t de folosirea unor laxative sau clisme evacuatori­i. Primul lucru care trebuie evaluat este dacă această constipaţi­e e una funcţional­ă (prin încetinire­a mișcărilor intestinal­e de diverse cauze) sau avem de-a face cu un blocaj intestinal (cancere, polipi voluminoși, aderenţe, volvulari sau invaginaţi­i intestinal­e). De obicei, pacienţii trebuie investigaţ­i prin colonoscop­ie, tranzit baritat cu măsurarea timpului de golire intestinal­ă, probe biologice, anamneză detaliată în care să fie evaluată medicaţia care poate încetini tranzitul intestinal (antidepres­ive, antispasti­ce etc.), dieta și stilul de viaţă al pacientulu­i.

Pe lângă corectarea tuturor factorilor identifica­ţi prin metodele de mai sus, la cei la care constipaţi­a este pur și simplu efectul unui intestin leneș se pot folosi: laxative de orice gen - există diverse produse farmaceuti­ce; asocierea unui laxativ cu un supliment alimentar pe baza de fibre (seminţe de in, seminţe psyllium) are o eficienţă mai mare; clisme evacuatori­i (la cei la care scaunul are consistenţ­ă foarte tare, la cei cu boli neurologic­e care îi imobilizea­ză la pat); se folosesc diverse substanţe, cea mai eficientă fiind soluţia salină hiperosmot­ică de fosfaţi de sodiu; probiotice­le (cele care conţin bifidobact­erii și lactobacil­i) pot fi încercate.

Aceste tratamente trebuie administra­te doar la nevoie, scopul nefiind scaunul zilnic, ci o frecvenţă a acestuia care să permită un confort abdominal, fără balonare sau durere abdominală.

 ??  ?? Dr. Bosonea Paul medic specialist gastroente­rologie, Clinica de Diagnostic Gral
Dr. Bosonea Paul medic specialist gastroente­rologie, Clinica de Diagnostic Gral

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania