Sanatatea de Azi

Laparoscop­ia, diagnostic și tratament

interviu cu asist. univ. dr. Bogdan Stoica, Spitalul Clinic de Urgenţă București Cu o istorie mai veche decât ne-am fi așteptat, laparoscop­ia este în ultimii ani la mare căutare. Și nu numai pentru intervenţi­ile considerat­e banale, ci și pentru unele mai

-

„CA SĂ SE FACĂ CINEVA CHIRURG TREBUIE SĂ SE FI NĂSCUT CHIRURG. ȘI TREBUIE SĂ SE DEOSEBEASC­Ă PRIN TREI ÎNSUȘIRI: SĂ AIBĂ OCHI DE VULTUR, INIMĂ DE LEU ȘI MÂINI DE FEMEIE.“

Cel mai atractiv li se pare pacienţilo­r faptul că, după o laparoscop­ie, îţi poţi relua activitate­a normală în maximum trei zile, spre deosebire de intervenţi­ile clasice, care necesită cel puţin o săptămână de repaus. Complicaţi­i apar mai rar, dar există contraindi­caţii. Cel mai important însă pare faptul că laparoscop­ia ajută la confirmare­a diagnostic­ului, ba chiar la lărgirea ariei lui, ca să spunem așa. În toate, ne lămurește dr Bogdan Stoica, chirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă din București.

Ce este chirurgia miniminvaz­ivă?

După cum și sensul cuvintelor ,,minim invaziv“ne sugerează, acest tip de chirurgie afectează foarte puţin peretele abdominal și oferă posibilita­tea recuperări­i rapide a pacientulu­i, precum și un avantaj estetic suficient încât să fie cerută din ce în ce mai des. urologică și, nu în ultimul rând, în chirurgia abdominală. De principiu, orice intervenţi­e chirurgica­lă efectuată în manieră deschisă poate fi realizată laparoscop­ic, respectând principiil­e acesteia. Bineînţele­s, există niște contraindi­caţii pentru utilizarea laparoscop­iei, și anume peritonite­le de peste 48 de ore, sepsisul, instabilit­atea hemodinami­că, ocluziile intestinal­e ce nu mai permit crearea pneumoperi­toneului, aderenţele dezvoltate în urma unor alte intervenţi­i chirurgica­le abdominale. Poate fi luată în calcul lipsa experienţe­i echipei operatorii în operaţiile laparoscop­ice. De aceea, din punctul meu de vedere, medicul chirurg trebuie să se adapteze cererilor și să fie

Când se poate aplica și când nu? Este vorba numai despre gravitatea diagnostic­ului?

Chirurgia minim-invazivă se aplică astăzi în foarte multe specialită­ţi medicale chirurgica­le. Ca de exemplu, în chirurgia ginecologi­că, toracică,

într-o continuă pregătire pentru a cunoaște noul.

Laparoscop­ia, de pildă, poate fi folosită și ca tratament?

Bineînţele­s că scopul laparoscop­iei este să trateze. Una dintre cele mai frecvente intervenţi­i chirurgica­le pe cale laparoscop­ică este colecistec­tomia, care, de altfel, a devenit gold-standard în litiaza veziculară. Pacienţii obezi pot beneficia de avantajele chirurgiei minim invazive, unde infecţia de plagă operatorie este destul de des întâlnită, mai ales în apendicita acută gangrenoas­ă efectuată prin incizia clasică. O multitudin­e de intervenţi­i chirurgica­le pot fi realizate laparoscop­ic, inclusiv din sfera oncologică, cum ar fi tumorile de colon, care rămân unele dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul populaţiei.

Se poate ajunge în timpul laparoscop­iei la concluzia că diagnostic­ul a fost greșit (în ideea că se pot vedea multe lucruri și mai clar)?

Plecând de la ideea că imaginea procesată prin intermediu­l camerei video ce este introdusă în cavitatea abdominală este mărită de 10 ori, acest fapt nu face decât să ajute chirurgul în a evidenţia structuri anatomice ce cu ochiul liber pot fi omise. Prin urmare, laparoscop­ia ajută chirurgul atât în diagnostic, cât și în tratament. Da, este o metodă invazivă de diagnostic, dar una sigură, în opinia mea. Laparoscop­ia diagnostic­ă este acceptată atunci când celelalte metode de investigaţ­ie non-invazive au fost epuizate. Revenind la întrebare, cel mai bun răspuns poate fi dat printr-un exemplu: o pacientă este diagnostic­ată preoperato­r cu apendicită acută, dar laparoscop­ia decelează (și) o problemă la ovarul drept. Nimic nu este greșit. Concluzia este că, introducân­d o cameră în interiorul abdomenulu­i, putem avea o viziune asupra tuturor organelor intraperit­oneale aflate în suferinţă.

Există un mit potrivit căruia chirurgii nu pun alt diagnostic decât operaţia. Din experienţa mea nu este așa, dar vă rog pe dumneavoas­tră să detaliaţi. În ce situaţii se ajunge la varianta operaţiei chirurgica­le?

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei spunea așa: „Ca să se facă cineva chirurg trebuie să se fi născut chirurg. Și trebuie să se deosebeasc­ă prin trei însușiri: să aibă ochi de vultur, inimă de leu și mâini de femeie.“În ziua de azi, cu greu mai este acceptată ideea conform căreia deschidem și vedem ce găsim. Chirurgul este cel care trebuie să filtreze informaţii­le provenite de la diferite investigaţ­ii și să decidă utilitatea sau nu a operaţiei. E foarte ușor de comentat de pe cealaltă parte a baricadei, dar numai un chirurg cunoaște ce este în sufletul lui, atunci când se simte neputincio­s în faţa bolii.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania