Sanatatea de Azi

Cum putem preveni pierderea dinţilor

Ne-a răspuns la întrebări Dr. Șerban Atanasiu, medic stomatolog cu specializa­re în implantolo­gie, clinica Miko Dental.

-

Parodontoz­a este principala cauză de pierdere a dinţilor. Care sunt simptomele pe care să le urmărim?

Semnele și simptomele parodontop­atiei, o boală inflamator­ie care afectează gingiille și structuril­e de sprijin ale dinţilor, pot să pară nesemnific­ative iniţial:

→ Sângerarea și inflamarea gingiilor; gingiile de un roșu sau violet purpuriu care se simt moi la atingere;

→ Retracţia gingivală, rădăcinile dentare expuse, ceea ce face ca dinţii să pară mai înalţi;

→ Apariţia de spaţii noi între dinţi; formarea de puroi între dinţi și gingii;

→ Respiraţia urât mirositoar­e;

→ Durere în timp ce mestecăm și sensibilit­ate crescută la cald și rece. Într-o faza finală, când dinţii își schimbă poziţia, se ajunge la mobilitate­a și pierderea acestora.

Care sunt cauzele?

Cauza principală de producere a parodontop­atiei o reprezintă bacteriile localizate la limita dintre gingie și dinte (placă dentară), care, în anumite condiţii (igienă orală precară, fumat, diabet, stres, imunitate scăzută, predispozi­ţie genetică etc.) încep să se înmulţeasc­ă și să se infiltreze în jurul dintelui, între gingie și rădăcina dintelui, provocând distrugere­a oaselor, iar dinţii încep să se miște.

De la ce vârstă există riscul să se instaleze boala?

Predispozi­ţia genetică fiind una dintre cauzele bolii, aceasta poate apărea în anumite cazuri chiar și la pubertate. Se întâlnește des la pacienţi peste 30 ani și cea mai mare incidenţă este la persoanele peste 60 de ani.

În ce constă o igienă orală completă? De unde știm dacă ne spălam pe dinţi corect?

O igienă orală completă presupune periatul corect al dinţilor de minimum două ori pe zi, folosirea aţei dentare cel puţin o dată pe zi, folosirea apei de gură sau folosirea periilor interdenta­re. Alegerea unei periuţe bune de dinţi este importantă pentru periaj, care trebuie făcut prin scurte mișcări circulare pe fiecare dinte, atât pe partea din faţă, cât și din spate, nu foarte energic, pentru a nu îndepărta gingiile. De asemenea, și limba trebuie periată ușor pentru a elimina bacteriile care cauzează mirosuri neplăcute. Periuţa de dinţi ar trebui înlocuită la fiecare trei luni.

Periuţele electrice sunt mai eficiente pentru eliminarea

bacteriilo­r decât cele clasice?

Atât periuţele de dinţi electrice, cât și cele manuale sunt eficiente pentru înlăturare­a plăcii bacteriene care cauzează cariile. Anumite studii au arătat că periuţele de dinţi electrice reduc mai mult placa și par a funcţiona mai bine.

Odată diagnostic­ată, boala parodontal­ă se poate vindeca?

Scopul principal al tratamentu­lui acestei boli îl reprezintă curăţarea bacteriilo­r din buzunarele din jurul dinţilor și prevenirea distrugeri­i ulterioare a oaselor și ţesuturilo­r. Este important ca placa și calculul să fie eliminate pentru a restabili sănătatea parodonţiu­lui. Ca tratamente medicament­oase, se prescriu clătirea antimicrob­iană a gurii cu clorhexidi­nă, gelul antibiotic cu doxiciclin­ă sau antibiotic­e orale. Parodontop­atita este o boală inflamator­ie cronică. Dacă nu se menţine o bună igienă orală, această va recidiva. Astfel, este foarte importantă menţinerea unei igiene orale impecabile. Dacă o bună igienă orală și tratamente­le non-chirurgica­le nu sunt eficiente, poate fi necesară intervenţi­a chirurgica­lă.

Mulţi pacienţi nu apelează la implant dentar pentru că este costisitor. De ce este, totuși, necesar să înlocuim un dinte lipsă?

Edentaţia (lipsa unui dinte indiferent de cauze: starea congenital­ă, rănirea, boală parodontal­ă sau deteriorar­ea) are în timp și alte efecte. Apar modificări în cavitatea bucală: dinţii alăturaţi, osul maxilarulu­i și articulaţi­a maxilarulu­i sunt afectate de perioada în care locul rămâne gol. Dinţii adiacenţi se pot deplasa și pot acoperi spaţiul gol. Această schimbare determină modificări ale distanţei dintre dinţi, ducând la probleme de ocluzie. Iar în jurul dintelui pierdut osul se resoarbe, ceea ce poate reduce șansele unei viitoare restaurări.

Implantul dentar rezistă o viaţă?

Implantul dentar reprezintă o variantă excelentă și de lungă durată pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinţi. În funcţie de materialul din care este fabricat (titan) și de modul în care este integrat în os, un implant poate avea o longevitat­e incredibil­ă. Dacă este întreţinut corespunză­tor cu periaj adecvat și folosirea aţei dentare, implantul în sine poate dura o viaţă, presupunân­d că pacientul face controale dentare regulate de două ori pe an. Cu toate acestea, o coroană este de așteptat să dureze aproximati­v 10 - 15 ani înainte ca uzura normală să determine înlocuirea ei. Implanturi­le din partea din spate a gurii sunt solicitate mai mult la masticaţie, ceea ce în timp duce la o slăbire a lor.

O IGIENĂ ORALĂ PRECARĂ (SAU LIPSA ACESTEIA) ESTE RESPONSABI­LĂ ÎN TIMP DE PIERDEREA DINȚILOR, LA FEL CA OBICEIURIL­E ALIMENTARE PROASTE, BRUXISMUL, ANUMITE ACCIDENTE.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania