Sanatatea de Azi

Busuiocul, leac de dragoste

Religia hindusă consideră busuiocul plantă sacră. De altfel, acolo, în India, el este cultivat și folosit de mai bine de 5.000 de ani. A ajuns în Europa datorită soldaţilor lui Alexandru cel Mare, care ţineau frunze de busuioc în raniţă, să aibă la îndemâ

-

O LEGENDĂ SPUNE CĂ BUSUIOCUL AR FI APĂRUT PE LOCUL UNDE ÎMPĂRĂTEAS­A ELENA, MAMA LUI CONSTANTIN CEL MARE, A GĂSIT LEMNUL CRUCII PE CARE A FOST RĂSTIGNIT ISUS. CU VREMEA, CĂLUGĂRII, DESCOPERIN­D CALITĂŢILE DE CONSERVANT ALE PLANTEI, AU ÎNCEPUT S-O FOLOSEASCĂ LA SFINŢIREA APEI.

Indienii spun că o casă în care nu crește măcar un fir de busuioc este o casă fără noroc. Considerat reîncarnar­ea zeiţei bunăstării și fericirii, busuiocul este supranumit „Inegalabil­ul“și îi este dedicat un festival cu frecvenţă anuală. Are un miros pu- ternic și un gust acrișor-înţepător, de aceea, este folosit intens în arta culinară, dar și în diferite remedii naturale. Mai mult, este eficient împotriva ţânţarilor și altor insecte neprieteno­ase.

PLANTA REGILOR ȘI A FERICIRII

I s-a spus „planta fericirii“, mai ales datorită calităţilo­r lui de tonifiant al sistemului nervos, calmant și tranchiliz­ant ușor. Mai întâi indienii, mai apoi persanii, arabii și (mai târziu) europenii l-au folosit pentru somn liniștit și alungarea tristeţii, pe scurt, pentru obţinerea fericirii. Numele latin al busuioculu­i, basilicum, se traduce ca regal, al regilor, cu alte cuvinte, este o plantă atât de valoroasă, încât e demnă de a fi capul încoronat al plantelor.

MAGIE ȘI MEDICAMENT

Pe la noi, busuiocul e cea mai îndrăgită iarbă de dragoste. Fetele și băieţii care-și pun o rămurică de busuioc sfinţit sub pernă își vor visa peste noapte ursitul (de Dragobete, 1 Martie, Sânziene, Sf. Andrei sau Bobotează). Purtat în păr și la sân, busuiocul le aduce fetelor noroc în dragoste. „Mireasa, când merge la cununie, ca să fie cinstită, ia busuioc de la icoană și se împrejură de trei ori, apoi îl pune în sân.“(Elena Niculiţă Voronca, „Datinile și credinţele poporului român“). Dar busuiocul este și leac de dragoste, în sensul medicinal al cuvintelor. Infuzia redă tonusul și apetitul sexual, îmbunătăţe­ște capacitate­a de control al energiei sexuale și combate ejacularea precoce.

 ??  ??
 ??  ?? să ai o Dacă vrei de pasiune, noapte plină e musai se spune, de pat petale să pui sub busuioc.
să ai o Dacă vrei de pasiune, noapte plină e musai se spune, de pat petale să pui sub busuioc.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania