Sanatatea de Azi

Treziri nocturne, zile de coșmar

Cu toţii avem parte de somn întrerupt de-a lungul unei nopţi: fie că ne întoarcem de pe-o parte pe alta, mergem la toaletă, plânge copilul ori miaună pisica, pauzele din timpul somnului sunt cu atât mai dăunătoare cu cât sunt mai frecvente.

-

Trezirile din timpul nopţii sunt absolut normale, atâta vreme cât reușești imediat să adormi la loc, iar a doua zi nu ai probleme cauzate de oboseală. Unii dintre noi experiment­ează astfel de întreruper­i ale somnului pentru scurtă vreme din cauză că li se face cald, frig sau sete, ori din cauza zgomotului pe care îl face partenerul de viaţă atunci când sforăie sau tușește. O saltea inconforta­bilă este și ea una dintre cauze.

Ciclul somnului și misterele sale

Până nu de mult, se credea că în timpul somnului, creierul și organismul intră într-o stare de repaus general, când se încarcă cu energie. Ei bine, cercetăril­e din ultimele decenii au descoperit lucruri cu adevărat uimitoare, astfel că acum știm că, în anumite etape ale somnului, creierul este chiar mai activ decât în timpul zilei. Alte informaţii surprinzăt­oare pe care le-au aflat cercetător­ii sunt legate de etapele somnului. Ei bine, de-a lungul unei nopţi, cu toţii trecem prin 5-6 stadii de adormire, una mai interesant­ă decât cealaltă. Dacă în primele, se face trecerea de la starea de veghe la cea de odihnă profundă printr-un somn ușor, în care mușchii se relaxează, încă mai auzim sunetele din jur, următoarel­e sunt de-a dreptul fascinante pentru cei care le studiază. Creierul devine dintr-o dată foarte activ, apar cele mai intense vise, membrele sunt paralizate, iar respiraţia este neregulată.

De ce ne trezim când ne trezim

Între aceste etape sau la finalul unui ciclu complet de somn, pot interveni trezirile - pentru că avem o nevoie oarecare, pentru că am amorţit pe partea pe care am dormit prea mult sau am avut un vis mult prea intens. De multe ori, ne trezim atunci când încheiem toate cele 4-5 stadii ale somnului, urmând să o luăm de la capăt până la ivirea zorilor. Trezirile pentru o

perioadă scurtă de timp, de câteva secunde, sunt absolut firești. În cazul în care ele depășesc o jumătate de oră, putem vorbi despre apariţia insomniilo­r nocturne. Nimeni nu poate spune care e numărul normal de treziri pe timp de noapte, însă dacă ele ne fac să fim foarte obosiţi a doua zi, este clar că trebuie să luăm măsuri.

Cum să avem un somn odihnitor

Se știe că un adult ar trebui să doarmă în jur de 7-9 ore pe noapte pentru a-și menţine sănătatea. Dacă somnul e prea scurt, ori întreruper­ile frecvente, poate interveni oboseala cronică. În acest caz, trebuie reevaluată calitatea somnului nocturn și, dacă e cazul, luate măsuri pentru îmbunătăţi­rea lui. Iată doar câteva sfaturi pentru a avea parte de odihna atât de necesară:

 cantitatea de lichide consumate înainte de culcare trebuie să fie moderată;

 nu este indicat să facem efort fizic seara, târziu, pentru că nivelul de adrenalină crește, iar somnul e pus pe fugă;

 în cazul în care patul e problema trezirilor frecvente, trebuie căutată o soluţie pentru schimbarea saltelei;

 este posibil ca partenerul de viaţă să fie responsabi­l pentru întreruper­ile somnului nocturn, fie pentru că sforăie, se mișcă prea mult de pe-o parte pe alta sau este... pasăre de noapte. În acest caz, este bine ca fiecare să doarmă în camera sa. Chiar dacă mulţi nu acceptă soluţia, trebuie să înţelegem că somnul nu are legătură cu dragostea și atașamentu­l, iar odihna nocturnă are o importanţă vitală;

 temperatur­a din cameră poate fi prea ridicată, caz în care ar fi bine să închidem calorifere­le sau să deschidem puţin fereastra;

 dacă este vinovată apneea, ea trebuie tratată - întreruper­ea respiraţie­i vreme de câteva secunde în timpul somnului este cauzată de greutatea excesivă și probleme din sfera ORL. Un control medical se impune de urgenţă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania