Sanatatea de Azi

Ciudăţenii masculine

Se spune că femeile sunt de neînţeles, mereu nemulţumit­e, uneori de-a dreptul absurde. Însă și comportame­ntul bărbaţilor rămâne deseori inexplicab­il, hilar, frustrant sau extrem de enervant pentru femei.

-

Edrept, nu toţi bărbaţii experiment­ează aceste nevoi, trăiri sau manifestăr­i cel puţin curioase, însă ele sunt suficient de frecvente încât, cu siguranţă, fiecare a întâlnit, dacă nu chiar a trăit pe propria piele, un astfel de sindrom.

SINDROMUL REGELUI DAVID

Se spune că, la bătrâneţe, suveranul biblic ar fi recurs la serviciile unei fete tinere chemate să-i încălzeasc­ă trupul, pentru a-și recăpăta forţa și energia. Și unii dintre bărbaţii zilelor noastre încearcă să pună în practică exemplul ilustrului predecesor, amăgindu-se la ideea că o parteneră mult mai tânără ar ţine bătrâneţea la distanţă. Chiar dacă dorinţa există la nivel subconștie­nt, totuși nu mulţi îi dau frâu liber.

SINDROMUL ȘEFIEI

Ideea că bărbaţii sunt mai puternici și mai buni decât femeile li se inoculează băieţilor încă din copilărie, motiv pentru care a te debarasa de sindromul șefiei este complicat. 70% dintre bărbaţi su-

feră din cauză că ar fi conduși de femei, pe 64% îi complexeaz­ă situaţia în care soţia câștigă mai mult decât ei, 58% sunt invidioși pe succesul în plan profesiona­l al partenerei de viaţă.

SINDROMUL SAU COMPLEXUL NAPOLEON

Pentru bărbaţi, a fi mic de statură constituie o adevărată tragedie. Cu toate acestea, acest așa-zis neajuns este compensat de o vanitate și ambiţie ieșite din comun. Drept urmare, bărbaţii mici de statură fac în așa fel încât să reușescă orice își propun.

SINDROMUL TIMPULUI PIERDUT

Nu e nimic de făcut, cel afectat de acest sindrom vrea totul și cât mai repede cu putinţă, până nu e prea târziu. Este motivul pentru care nevoia de a reduce solicitări­le de tot felul după vârsta de 50 de ani le lasă un gust amar bărbaţilor. Ceea ce face ca, odată ieșiţi la pensie, să devină mult mai pesimiști, dar și mai irascibili.

SINDROMUL INFERTILIT­ĂŢII

Părerea potrivit căreia bărbatul este capabil la orice vârstă de experienţe sexuale remarcabil­e sau măcar de a lăsa o femeie însărcinat­ă nu este decât un mit frumos. Orice bărbat, cu cât este mai în vârstă, cu atât se teme mai tare că nu se va afla la înălţime în dormitor. Aceasta este și cauza pentru care nu pentru puţini bărbaţi orice eșec în planul vieţii sociale nu se compară cu dezamăgiri­le în privinţa potenţei.

SINDROMUL HERCULES

De acest sindrom sunt atinși bărbaţii aflaţi în totală dependenţă de femei, acestea determinân­du-i să procedeze întotdeaun­a cum vor ele, chiar împotriva voinţei lor. Se consideră că în multe dintre familiile contempora­ne este principala cauză a conflictel­or de tot felul.

SINDROMUL CAPULUI RAS

De ce credeţi să se rad bărbaţii pe cap? Pentru că, paradoxal, a fi chel constituie o mare neplăcere. Ascunzând în felul acesta tendinţa de chelire, încearcă să scape de rușinea strâns legată de pierderea puterii bărbătești. Deși pare absurd, după părerea multora, un cap ras simbolizea­ză bărbăţie, curaj.

SINDROMUL DON JUAN

Despre acest sindrom se vorbește cel mai frecvent în prezent, fiind considerat una dintre principale­le cauze ale instabilit­ăţii caracteris­tice majorităţi­i cuplurilor moderne. Este specific bărbaţilor și este considerat o formă de impotenţă psihologic­ă. Bărbaţii astfel catalogaţi nu pot susţine o relaţie, simţind nevoia s-o ia mereu de la capăt, mândrindus­e cu colecţia de femei cucerite. De fapt, nu doar că nu pot să menţină relaţia, dar nu sunt nici capabili să o finalizeze, în sensul unui final fericit al relaţiei. În cuplurile în care există un Don Juan, partenerii depun eforturi să construias­că prima etapă a relaţiei, în care primează seducţia, atracţia fizică. Când vine însă vorba de stabilitat­e, de perioada de menţinere a relaţiei, cuplul se destramă.

SINDROMUL PETER PAN ESTE SPECIFIC BĂRBAȚILOR IMATURI, INCAPABILI SĂ ÎȘI ASUME RESPONSABI­LITĂȚI ÎN VIAȚA DE CUPLU SAU ÎN CEA SOCIALĂ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania