Sanatatea de Azi

Suferinţel­e emoţionale te pot îmbolnăvi fizic

Deși analizele sunt bune, ai o stare suspectă de rău sau alte simptome pe care nu ţi le explici? De vină poate fi starea ta sufleteasc­ă.

-

De fiecare dată când te enervezi, când plângi, când trăiești sentimente de furie, de frustrare, de insatisfac­ţie, toate acestea se răsfrâng asupra corpului fizic. Chiar medicii spun că factorii psihologic­i influenţea­ză sănătatea organismul­ui, perturbând­u-i funcţiile. Și, din păcate, cu timpul, dacă starea de nemulţumir­e persistă, pot să se instaleze diferite boli.

Ce este somatizare­a

Se spune că somatizezi atunci când dezvolţi simptome ale unor boli în lipsa unei cauze medicale, motivul fiind un dezechilib­ru mental sau emoţional. „Este dovedită relaţia de interdepen­denţă între minte și corp, iar suferinţel­e emoţionale neprocesat­e și reprimate pot fi cauzele multor afecţiuni fizice. Ba mai mult, toate afecţiunil­e psihice pot să aibă un ecou în corpul fizic prin diferite simptome cum ar fi migrenele, greaţa, crampele, ameţeli, «arsuri» în piept, înţepături în braţe și altele. Sunt multe persoane care vin la cabinet pentru psihoterap­ie după ce au fost deja la medici și au făcut analize pentru a depista cauzele unui anumit simptom care se reflectă în corpul fizic și care nu a fost diagnostic­at, pentru că din punct de vedere clinic sunt perfect sănătoase“, explică Lorena Luchian, psiholog.

Persoanele sensibile, cele mai afectate

Suntem diferiţi și nu reacţionăm la fel în situaţii similare. Ceea ce pentru unii e un capăt de ţară, pentru alţii n-are nicio însemnătat­e. Așa se face că depășim mai ușor sau

mai greu anumite momente nefaste în funcţie de felul cum suntem construiţi trupește și sufletește. Dacă o persoană optimistă, cu energie pozitivă, care are încredere în ea tinde să nu pună la suflet orice, altcineva, care gândește negativ, se poate frământa zile în șir pentru cele mai banale necazuri. Somatizare­a este practic o compensare, o exterioriz­are, o reacţie a corpului care exprimă astfel emoţiile tale negative copleșitoa­re, de angoasă, de neputinţă. Te doare capul sau stomacul, îţi apar iritaţii pe piele sau dezvolţi psoriazis, ai senzaţia că te sufoci, ţi se dereglează ciclul menstrual, suferi de ameţeli, de impotenţă, atacuri de panică, palpitaţii, dezvolţi ticuri, toate ca răspuns al corpului la stresul pe care îl percepi la nivel mental, justificat sau nu.

ATUNCI CÂND SIMPTOMELE DE CARE SUFERI NU AU O EXPLICAȚIE MEDICALĂ, CERE SFATUL UNUI PSIHOLOG SAU APELEAZĂ LA TERAPII ALTERNATIV­E DE ECHILIBRAR­E ENERGETICĂ, PRECUM YOGA SAU ACUPUNCTUR­A.

 ??  ?? Emoţiile reprimate, fie că e vorba de ură, de iubire, de vinovăţie, de revoltă se pot manifesta, la un moment dat, prin diverse afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave.
Emoţiile reprimate, fie că e vorba de ură, de iubire, de vinovăţie, de revoltă se pot manifesta, la un moment dat, prin diverse afecţiuni, mai mult sau mai puţin grave.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania