Sanatatea de Azi

Banana, un fruct prietenos

Unul dintre cele mai consumate fructe din lume, bananele sunt excelente chiar dacă ţii la siluetă.

-

Osursă importantă de vitamine (în special C și B6), fibre dietetice, minerale (cantităţi generoase de magneziu și potasiu), banana este foarte hrănitoare. Delicioasă, poate fi mâncată ca atare sau preparată într-o mulţime de moduri sănătoase: dată prin blender, în smoothie-uri, sub formă de piure, cu iaurt sau cereale. Iar unele specii pot fi chiar gătite.

BANANA CONȚINE BROMELAINĂ, CARE CREȘTE PRODUCȚIA DE TESTOSTERO­N, FIIND CONSIDERAT­Ă ALIMENT AFRODIZIAC.

VINOVATE FĂRĂ VINĂ

Se spune despre banane că îngrașă, pentru că sunt dulci și săţioase. O banană de 100 de grame conţine

Bananele verzi au un conţinut mai mare de amidon, așa că te ajută să te simţi sătulă mai mult timp și sunt mai eficiente în curele de slăbire. Păstrate la temperatur­a camerei se coc în câteva zile, dar, cu cât sunt mai coapte, cu atât au un conţinut glicemic și caloric mai mare.

cam 20 grame de carbohidra­ţi și 70 de calorii. Deși au un indice glicemic ridicat, bananele sunt ușor de digerat și asimilat de organism, datorită fibrelor pe care le conţin, fiind bune chiar și pentru persoanele cu diabet - îmbunătăţe­sc nivelul de zahăr și grăsimi din sânge.

AJUTĂ INIMA ȘI PREVIN MULTE BOLI

Cine mănâncă frecvent banane are un risc scăzut de infarct, pentru că potasiul pe care acestea îl conţin din plin are efect vasodilata­tor și reglează tensiunea arterială. 1-2 banane pe zi sunt suficiente în cadrul unei diete echilibrat­e, de preferat pe post de gustări sau ca ingredient la micul dejun.

REGLEAZĂ DIGESTIA

Bananele funcţionea­ză ca un pansament stomacal, în special în caz de diaree. Alături de pâine prăjită și orez, ele te ajută nu doar să scapi de problema digestivă sâcâitoare, ci și înlocuiesc potasiul pierdut, unul dintre cei mai importanţi electroliţ­i din organism. Nici persoanele care suferă de constipaţi­e nu au motive să evite banana – pasată și amestecată cu o linguriţă de miere și una cu seminţe de in, are efect ușor laxativ.

 ??  ?? Banana înlătură oboseala și oferă energie, fiind ideală în pacheţelul pentru școală al copiilor.
Banana înlătură oboseala și oferă energie, fiind ideală în pacheţelul pentru școală al copiilor.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania