Sanatatea de Azi

Sarea. DA sau BA?

Deși sodiul este esenţial pentru multe procese vitale în organism, sarea poate deveni o otravă dacă este consumată în exces.

-

Formată din clor și sodiu, necesar pentru buna funcţionar­e a inimii, pentru digestie, mușchi și activitate­a hormonilor, sarea nu este dăunătoare atâta timp cât o consumi în cantităţi rezonabile. Doar că, din păcate, cei mai mulţi dintre noi mănâncă mai multă sare decât are nevoie organismul, pentru că, pe lângă cantitatea pe care o presărăm în mâncare, ea este prezentă oricum în majoritate­a alimentelo­r, adăugată de producător­i. Cantitatea de sare recomandat­ă zilnic este de 4-5g (cel mult o linguriţă), dar în realitate, consumul trece ușor de 10g.

PENTRU UNII, NU

Dacă ai probleme cu rinichii sau cu inima, în special dacă suferi de hipertensi­une, sarea trebuie limitată drastic. Evită alimentele sărate, supele instant, conservele și verifică atent eticheta produselor înainte să le cumperi. Și mai multă grijă trebuie să ai în caz de: → Hipertensi­une – un consum prea mare de sare este periculos în primul rând pentru hipertensi­vi. Întrucât crește fluxul de sânge care circulă prin vene, pune presiune pe vase, riscul de accidente hemoragice fiind mult mai mare; → Afecţiuni renale - dacă rinichii nu funcţionea­ză cum ar fi de dorit, nu este cazul să fie împovăraţi cu un surplus de lichide. În cazul oricărei afecţiuni a sistemului urinar, se recomandă o dietă fără sare. → Ciclu menstrual - cu o săptămână înainte de ciclu, dar și în timpul lui, încearcă să limitezi la minimum consumul de sare, pentru a evita retenţia de lichide.

CÂND E NECESARĂ

Deficitul de sodiu se poate manifesta prin transpiraţ­ie excesivă, sete accentuată, ameţeli, poftă de alimente sărate. Hipotensiv­ilor, de exemplu, li se recomandă să mănânce ceva sărat dacă îi

cuprinde o stare de leșin. În caz de anumite afecţiuni, deficitul de sodiu poate fi chiar periculos, însă este o situaţie extrem de rară la adultul sănătos.: „Hiponatrem­ia, adică scăderea nivelului de sodiu din sânge sub valoarea de 135 mmol/l, este o urgenţă medicală și trebuie tratată în spital sub strictă supraveghe­re“, explică. dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice, Spitalul

Monza.

SURPLUSUL DE LICHIDE ÎN ORGANISM CONDUCE ADESEA LA FORMAREA EDEMELOR, MAI ALES LA NIVELUL PICIOARELO­R.

 ??  ?? Este de preferat să consumi sare de mare sau de Himalaya.
Este de preferat să consumi sare de mare sau de Himalaya.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania