Sanatatea de Azi

Secrete de... eucalipt

Guma de mestecat, bomboanele și drajeurile pentru dureri de gât nu ar mai fi la fel fără aroma inconfunda­bilă a eucaliptul­ui.

-

Dacă eucaliptul ar dispărea, ursuleţii koala, atât de simpaticel­e simboluri ale continentu­lui australian, nu ar mai avea ce să mănânce, pentru că frunzele de eucalipt sunt hrana lor de bază. Deși cele mai multe specii ale acestui arbore provin din Australia, mai pot fi întâlnite alte câteva și prin Indonezia, Filipine ori Noua Guinee. În ultimele decenii, eucaliptul a ajuns să se cultive nu doar în aceste locuri, ci și în Statele Unite, Spania sau Brazilia.

CE-L FACE ATÂT DE SPECIAL

Eucaliptul este un arbore peren, cu toate că există câteva specii ale căror frunze cad. Forma alungită și subţire a acestora aduce aminte de salcie, iar florile sale sunt cu adevărat spectaculo­ase. Europa a făcut cunoștinţă cu această minune australian­ă după călătoriil­e în această zonă ale navigatoru­lui englez Cook din anii 1700. De atunci, cu toţii am descoperit câte beneficii aduc pentru sănătate preparatel­e pe bază de eucalipt. Iată doar câteva dintre ele:

❖ frunzele sale conţin anumite substanţe chimice care pot fi folosite pentru controlul nivelului de glucoză din sânge;

❖ uleiul de eucalipt are proprietăţ­i antibacter­iene și antifungic­e – se administre­ază câte 3 picături de 3 ori pe zi, cu o bucăţică de pâine;

❖ este un bun antiinflam­ator

de mare ajutor mai ales astmaticil­or, care pot folosi uleiul esenţial pentru inhalaţii sau în candela de aromaterap­ie;

❖ guma de mestecat, dar și pasta de dinţi care conţin eucalipt sunt foarte eficiente în

lupta împotriva plăcii dentare – poţi adăuga o picătură de ulei esenţial pe periuţă înainte să te speli pe dinţi;

❖ este eficient pentru desfundare­a nasului, dar și pentru calmarea unei dureri rebele de cap. Nu trebuie decât să masezi tâmplele cu câteva picături de ulei, diluat cu ulei de măsline; dacă ai indigestie și înghiţi o linguriţă cu miere peste care ai turnat câteva picături de ulei, vei scăpa de senzaţia de greaţă și preaplin. Accelereaz­ă digestia și eliberarea de bilă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania