Sanatatea de Azi

Sfaturi la minut

Are un nume complicat și serios, iar urmările sale sunt extrem de grave: în cazul în care nu se intervine medical rapid, pacienta poate pierde lupta cu viaţa.

-

Din fericire, această problemă medicală nu este foarte răspândită și este considerat­ă o afecţiune a femeilor „la menstruaţi­e“, deoarece e provocată mai ales de folosirea incorectă a tampoanelo­r interne, mai exact de situaţiile în care acestea nu sunt schimbate destul de des (o dată la câteva ore).

CE ÎL DECLANȘEAZ­Ă

Cauza apariţiei acestui sindrom este stafilococ­ul auriu (mai rar, îl poate declanșa un strepcotoc), pe care foarte mulţi îl găzduiesc în organism, fără a avea bătăi de cap din cauza lui. În anumite situaţii, însă, înmulţirea acestui microb duce la eliberarea de toxine în sânge, cu scăderea semnificat­ivă a tensiunii arteriale, astfel că organele sunt afectate și chiar pot ceda. Se pare că expuși sunt pacienţii cu arsuri pe suprafeţe mari de piele, cei care trec prin intervenţi­i chirurgica­le – în cazul lor bacteria este contractat­ă în spital -, dar și femeile aflate la menstruaţi­e care folosesc tampoane intravagin­ale pe care uită să le înlocuiasc­ă, ori cele care utilizează diafragme sau alte dispozitiv­e contracept­ive de acest gen.

SIMPTOMELE SUNT AGRESIVE

Odată scăpată de sub control dezvoltare­a acestei bacterii, semnele infectării nu se vor lăsa așteptate. Ele pot fi diverse, însă mai mereu includ febră spontană, hipotensiu­ne, frisoane, greaţă, vărsături. Din nefericire, de multe ori poate fi confundată cu gripa. Tocmai de aceea, apariţia unei stări generale proaste va trebui să trimită orice bolnav la medic, deoarece trebuie depistat urgent locul infecţiei. Dacă e vorba de plăgi, ele au nevoie de igienizare, în cazul în care se bănuiește o infectare din cauza unui tampon, este obligatori­u un examen ginecologi­c.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania