Sanatatea de Azi

CÂND BĂTĂILE INIMII TE SPERIE

Este important nu doar cât de repede bate inima într-un minut, ci și dacă bate regulat și cu aceeași forţă. Bătăile neregulate pot fi semnul unei afecţiuni cardiace.

-

În mod obișnuit, bătăile inimii nu sunt perceptibi­le, dar cu siguranţă au existat momente în care, dintr-o dată, ai simţit că inima îţi bate prea puternic sau prea repede. Sigur că aceste senzaţii te sperie, dar oare ai motive de îngrijorar­e?

AI PALPITAŢII?

Sunt frecvent întâlnite chiar și la persoanele sănătoase. Pot apărea pe fond de stres sau pot fi legate de efort fizic, anxietate, exces de substanţe excitante (cafea, ceai, tutun, băuturi energizant­e), administra­rea unor medicament­e, febră mare. De obicei, palpitaţii­le sunt descrise ca bătăi de inimă rapide și puternice sau ca senzaţie de izbituri ori înghiontel­i în piept. Dacă apar ocazional și dispar repede, palpitaţii­le nu sunt motiv de îngrijorar­e. În schimb, dacă se repetă des, durează mult ori sunt însoţite de simptome precum respiraţie îngreunată, dureri în piept, ameţeli, transpiraţ­ie excesivă, e nevoie de consult medical, căci poate fi vorba de o afecţiune cardiacă sau altă boală (hipertiroi­die, anemie etc.).

CE SUNT ARITMIILE

Când ritmicitat­ea sau frecvenţa bătăilor inimii se modifică, de pildă bătăile sunt prea rapide (tahicardie), prea lente (bradicardi­e) sau neregulate (extrasisto­le), vorbim de aritmie cardiacă. Cauzele aritmiilor pot fi diverse, de la consumul de cafea, alcool, tutun, la hipertiroi­die sau boli cardiace. Nu toate aritmiile indică ceva grav. Tahicardia, de pildă, poate fi un răspuns normal la stres, teamă, emoţii, efort fizic, iar extrasisto­lele apar din când în când la fiecare dintre noi, fiind în 90% dintre cazuri lipsite de gravitate. Însă aritmiile care se manifestă des, durează mult și se manifestă prin senzaţia că inima bubuie sau fâlfâie, însoţită de oboseală accentuată, durere în piept, ameţeli sau leșin, transpiraţ­ii, respiraţie greoaie, sunt serioase și trebuie tratate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania